BAŠKE OŠTARIJE TRAIL U subotu se održava treće izdanje rekreativne utrke s pogledom na Karlobag, Pag i cijeli Velebitski kanal

U Parku prirode Velebit, danas je održana konferencija za medije uoči trećeg izdanja Baške oštarije traila – BOŠT 2023, koji se planira održati ovu subotu, 10. lipnja 2023. na Baškim Oštarijama. Konferenciji su prisustvovali Mario Šaban, ravnatelj PP Velebit, Marko Pražić, predsjednik AK Velebit 2001, te Boris Smojver, načelnik Općine Karlobag.

Mario Šaban, ravnatelj Parka prirode Velebit, otvorio je konferenciju naglašavajući obavezu promocije i poticanja svih događanja koja pridonose promicanju zaštićenog područja. “Podržavamo sve aktivnosti kojima je cilj promicanje aktivnog života, života u skladu s prirodom i edukacije o važnosti zaštićenih područja”, rekao je Šaban. Ravnatelj je posebno istaknuo važnost suradnje s AK Velebit 2001, inicijatorom ove utrke, te je istaknuo aktivniji angažman parka u organizaciji ovogodišnjeg događaja.

Nastavak ispod oglasa

Marko Pražić, predsjednik AK Velebit 2001, predstavio je utrku kao sredstvo promicanja aktivnog života i lokaliteta Baških Oštarija kao destinacije za aktivan odmor. Iznio je zadovoljstvo rastom utrke u posljednje tri godine, navodeći povećanje broja sudionika za 100%, uključujući 200 trkača iz različitih zemalja i 28 natjecatelja mlađih od 18 godina.

Pražić je opisao dvije staze utrke, “Family time” dužine 4 km i “4 vrha” dužine 11 km, koje pružaju sudionicima priliku da istraže prirodne ljepote Baških Oštarija i uživaju u pogledu na četiri velebitska vrha, Velebit, podvelebitski kanal i Karlobag.

Načelnik Općine Karlobag Boris Smojver zahvalio se organizatorima utrke BOŠT koji su prepoznali vrijednosti ovakvih sportskih manifestacija.

“Provođenje aktivnog turizma na području naše općine ima izvrsne rezultate i sve više postaje segment kojega ne možemo zanemariti jer sve više dobiva na vrijednosti. Brojne su utrke koje prolaze kroz Karlobag, ali BOŠT smatramo ipak jednom domaćom utrkom. Kako smo čuli od organizatora, broj sudionika ove utrke neprestano se povećava. Tome je razlog činjenica da se na Baškim Oštarijama nalazi nekoliko trkačkih staza koje su svakako jedne od najljepših u RH. Općina Karlobag u svojem strateškom razvoju vrši velika ulaganja upravo u turizam pa ćemo upravo u aktivni turizam oblikovati kao posebni dio naše turističke ponude. Zato smo se preko Ličko-senjske županije, a zajedno s PP Velebit, i prijavili na Nacionalni program oporavka Ministarstva turizma i sporta gdje smo se prijavili pod komponentom aktivnog turizma.
Pri tome imamo izvrsne prirodne uvjete u samom Karlobagu, na Baškim Oštarijama, kao i dijelovima Grada Gospića preko Velebita i Visočice. Općina Karlobag je uvijek rado sufinancirala ovakve vrste organizacije. Pri tome se vidi izvrstan napredak, čemu doprinosi i činjenica da se Općina Karlobag nalazi u Parku prirode Velebit, s čime se ubraja u područje zaštite „Natura 2000“. To nam je možda ponekad i otegotna okolnost u razvoju, ali je svakako prevažan detalj u očuvanju prirode i jamstvo da će se i BOŠT održati na prelijepom i zaštićenom području Velebita. Uživati u prelijepim pogledima Velebita i karlobaškog primorja, uz ukupni dojam sačuvane prirode. Za samo 20-ak kilometara cestom i nešto preko 2 kilometra zračne linije možete uživati u planinskoj i mediteranskoj klimi.
Ja sam domaći sin i ovaj dio Hrvatske volim iznad svega. Upravo zato vjerujem da će sve brojniji turisti prepoznati naše vrijednosti i preporučiti nas znatno šire” naglasio je načelnik Općine Karlobag Boris Smojver.

Baške Oštarije trail – BOŠT 2023. obećava postati izvanredan događaj za sve ljubitelje prirode i trčanja, pružajući priliku sudionicima da uživaju u neusporedivim prirodnim ljepotama dok se natječu na jedinstvenom terenu Velebita.

L.O.