Biskup Križić: “Dr. Ante Starčević je postavio čvrste temelje ideji slobode i samostalnosti”

GOSPIĆ – Današnje obilježavanje Dana Ličko-senjske županije nastavilo se svečanom Svetom Misom u Katedrali Navještenja BDM u Gospiću. Misu je predvodio biskup mons. Zdenko Križić, zajedno sa svećenicima Gospićko-senjske biskupije.

Na početku Mise, biskup Križić uputio je pozdrav svima koji su se okupili kako bi obilježili ovaj važan dan za županiju, te ih pozvao na molitvu za Domovinu i županiju. U svojoj propovijedi, biskup je istaknuo važnost i veličinu ličkog sina dr. Ante Starčevića.

Mons. Križić je citirao Starčevićevu poruku narodu da treba stvarati nezavisnu i samostalnu Hrvatsku i da treba biti “svoj na svome”. Naglasio je kako su u Starčevićevim govorima uvijek bili prisutni Bog i Domovina. “Dr. Starčević je bio vjernik, ali se nikada nije ustručavao pozvati na odgovornost svakoga tko nije dovoljno davao za Domovinu”, istaknuo je biskup Križić.

Biskup Križić je spomenuo Starčevićevu oštru kritiku onih koji su iz osobnih interesa radili za interese tuđinaca, te je istaknuo kako je Starčević bio simbol poštenja i nepotkupljivosti.

“Dr. Starčević je u svom političkom djelovanju nije htio nikakve privilegije, a novčane poklone je redovito odbijao”, naveo je biskup.

U zaključku propovijedi, biskup Križić je rekao: “Ono što je najvažnije: Starčević je postavio čvrste temelje ideji slobode i samostalnosti koja je od tada jako zaživjela u biću hrvatskog naroda i postala nezadrživom snagom prema njezinu ostvarenju.”

Nakon Svete Mise, biskup Križić je predvodio molitvu i paljenje svijeća kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

L.O.