Blagdan sv.Fabijana i Sebastijana i Dan Grada Otočca

3

Danas, 20.siječnja na blagdan sv.Fabijana i Sebastijana suzaštitnika Župe Otočac i Dana Grada Otočca svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je gospićko-senjski biskup mons.dr.Mile Bogović u suslavlju sa mons.mr.Tomislavom Šporčić generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom, mons.Nikolom Juršićem župnikom na Vratniku, mr.o.Marinkom Milečevićem kancelarom biskupije, vlč.dr. Richardom Pavlić župnikom u Senju, don Anđelkom Kaćunkom župnikom u Kompolju i Brlogu, vlč.Ivicom Miškulinom župnikom u Ličkom Lešću i Prozoru, vlč.Stankom Smiljanićem župnikom u Sincu, Ramljanima i Čanku, vlč.Milom Rajkovićem župnikom u Švici, vlč. Mariom Vazgeč župnikom u Stajnici, Križpolju i Jezeranima, don Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Poslužitelj oltara bio je bogoslov Josip Šimatović.

Prije početa svečane svete mise bila je procesija parkom i glavnom ulicom do Crkve u kojoj su učestvovali mnogobrojni vjernici, članovi crkvenog pjevačkog zbora, puhački orkestar DVD-a Otočac, članovi civilne vlasti Grada Otočca i županije, vatrogasci, predstavnicui Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na početku misnog slavlje sve okupljene pozdravio je domaćin mons.Tomislav Šporčić, na poseban način preuzvišenog Oca biskupa te svu braću svećenike kao i sav okupljeni puk, predstavnike Grada na čelu s gradonačelnikom Mariom Barković, predsjednicu GV Grada Otočca Slavku Bogdanić, županom ličko-senjskim Milanom Jurković kojem je i čestitao kao izabranom saborskom zastupniku voljom naroda ove županije.

Biskup Bogović u svojoj homiliji je kakzao kako se Fabijanovo širi Gackom dolinom sve više. Nije to neki moderni trend koji dolazi i prolazi. Svoje korjene ono ima u počecima kršćanstva i prenosi se kroz vijekove. Nije to nešto što se tu dogodilo pred našim očima pa nam je još u pameti. Osobe Fabijana i Sebastijana i vremenski i prostorno su daleko od nas, ali su bili jednako uzori prošlim naraštajima, a zaslužuju biti i naši. Tu se vidi prava vrednota koja se ne gubi ni vremenskom ni prostornom daljinom. Imamo mi suvremenih velikana kojima se priređuje svečani doček, a za koji mjesec ne smije se javno pojaviti, uz koje su se ljudi rado slikali, a nakon kratkog vremena boje se da ih tko vidi s njima. Crkva ne odbacuje svoje velikane.
Fabijan i Sebastijan stavljeni su u kalendar u isti dan zato što su im nebeski rođendani isti dan: 20.siječnja. Imamo svjetlila u svecima. Trebamo bolje upoznati svoju vjeru. Kakvu nadu prenosimo na mlađe naraštaje? Najjači oslonac su obiteljska i župna zajednica. U župnoj zajednici treba izgrađivati jezgro zdravo, poput zdravog zrna pšenice.Ključnu ulogu treba imati župno pastoralno vijeće na čelu s župnikom. Ako tu zaživi duh pravog kršćanskog zajedništva, zrno će donositi plodove.

Kršćanin može preživjeti svaki režim. Prije 20.godina priznata je samostalna Hrvatska. To znači da je naša Hrvatska stvorila ozračje u kojem se mogu razvijati kršćanske i ljudske vrline. Postavljena na temelje pomirenja i praštanja. Čuvajmo to blago. Nemojmo misliti da će mo nekim pridruživanjima riješiti stvari. Nakon 20.godina pred naše građane stavlja se novo pitanje. Krenuti u novo udruživanje ili razvijati se u potpunoj samostalnosti. Referendum. Što obećava EU ? samo gospodarska pitanja. Hoćemo li se duhovno isprazniti i kao prosjaci ući unutra. Postat ćemo još veći prosjaci.

Kršćani su išli naprijed po svakakvim olujama. Imali su jasne ciljeve i prave uzore. Nisu se bojali zapetu i radili svaki posao. Uzori i ciljevi stoje i pred nama. Neka slavlje Fabijanovo raznosi duhovnu maglu da se vide još bolje pravi ciljevi, a Fabijan i Sebastijan neka budu i dalje svijetlila i uzori našemu puku da uoči pravi put u svome životu – zaključio je biskup Mile.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama.

Današnje svečano misno slavlje prenosio je direktno i Hrvatski radio Otočac.

(BIB )