Borba protiv letaćih insekata: Novalja provodi noćnu dezinsekciju

Grad Novalja objavio je planove za provođenje obvezatnih preventivnih mjera adulticidne dezinsekcije, suzbijanje letećih insekata, tijekom noći između 25. i 26. svibnja 2023. godine. Mjere su namijenjene očuvanju javnog zdravlja i sigurnosti te će se provesti ULV metodom hladnog zamagljivanja, upotrebom specijaliziranog vozila koje se sporo kreće i opremljeno je rotacijskim svjetlom za optimalnu vidljivost i sigurnost.

Za provedbu ovih mjera koristit će se isključivo pripravci čija je upotreba odobrena od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Proces će biti vođen sukladno uputama proizvođača, pravilima struke, te prema preporukama Programa mjera obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije za područje Grada Novalje u 2023. godini.

Nastavak ispod oglasa

Usprkos temeljitoj pripremi stručnjaka, suradnja građana ključna je za uspješnu provedbu ovih mjera. Građanima se stoga preporučuje da odstrane svu stajaću vodu iz svojih dvorišta kako bi se smanjio broj potencijalnih legla insekata. Također, molimo građane da obavijeste lokalne pčelare o planiranoj dezinsekciji. Za pčelare je važno da, ako je moguće, drže svoje pčele zatvorene u košnicama tijekom ovog razdoblja.

Pored toga, u terminu adulticidne dezinsekcije savjetuje se pojačan oprez u prometu.

Grad Novalja podsjeća građane da će se, u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, radovi odgoditi za sljedeći povoljniji termin.

L.O.