Budiša u Gospiću: HSLS je alternativa i HDZ-u i Kukuriku koaliciji

1

‘Program ‘Kukuriku koalicije’ iz dana u dan postaje sve nerealniji, a kako se prilike kod nas i u Europi pogoršavaju pokazuje se da je to papir za izbore, a ne program uspješnije Hrvatske. Kada ga usporedimo s programom HDZ-a možemo reći da te dvije velike političke grupacije imaju danas gospodarsku i političku alternativu u krizi u kojoj se i Hrvatska našla’, rekao je Budiša na predizbornom skupu u Gospiću.

Ta je kriza, dodao je, nastala iz koncepta po kojem smo godinama i desetljećima trošili više nego smo smjeli, u kojem se Hrvatska razvijala stranim zaduženjima pa smo došli u situaciju da smo danas kao država zaduženi 2-3 puta više nego što je nekada bila Jugoslavija.

‘Taj koncept skupe države i prevelike javne potrošnje ne može više funkcionirati, stoga se HSLS zalaže sa smanjivanje državne uprave i za regionalizaciju u pet regija’, rekao je Budiša dodavši kako se moramo suočiti s realnošću, a to je prednost HSLS-a. ‘Ne radi se samo izborima koji će odlučivati o garnituri koja će sutra upravljati Hrvatskom, ovo je odlučivanje o budućnosti Hrvatske’, kazao je.

Osnove izbornog programa HSLS-a su: poticaj poduzetništvu, smanjivanje državnog proračuna, bolni rezovi o kojima su svi govorili pa su utihnuli, smanjivanje državne uprave i samouprave jer hrvatsko gospodarstvo ne može izdržavati skupu državu. To je odlučan trenutak u kojem moramo napraviti zaokret jer ako smo odgovorni oprema vlastitoj zemlji onda smo odgovorni i prema idućim generacijama, kazao je Budiša.

Srušili smo onu državu i sustav koja nije bio servis građana, i ne govorim to večeras slučajno u Gospiću i Ličko-senjskoj županijiji gdje je zakržljao prularistički život političkih opcija, a monopol ima jedna politička stranka već 20 godina koja se iscrpila u cijelosti. I zato vjerujem, rekao je Budiša, da će građani ove županije podržati i pokrenuti taj zaokret i da će ovaj puta prepoznati posljedice vladajuće političke garniture koja nas je dovela u ovu situaciju.

‘Građanima moramo jasno reći da loše živimo’

Podsjetivši da HDZ ima slogan ‘Mi znamo funkcionirati kad je najteže’, Budiša se zapitao ‘zašto ste nas doveli u situaciju u kojoj je najteže?’.

‘Neki su povijesnu priliku Hrvatske iskoristili kao priliku za osobno bogaćenje i zgrtanje novca, zloporabu Sabora i Vlade. Ne možemo amnestirati nekoga zbog toga što je u zadnje vrijeme započela borba protiv korupcije – HDZ mora snositi odgovornost za ono u što je doveo Hrvatsku’, rekao je Budiša.

Ustvrdio je da ‘Kukuriku koalicija’ nije alternativa jer se njihov politički govor ispraznio od sadržaja budući da više nemaju što reći građanima.

‘Zbog toga program HSLS-a jasno precizira: građanima moramo jasno kazati da loše živimo, da ćemo loše živjeti i dogodine, ali za 2-3 godine počet ćemo izlaziti iz gospodarske krize’, rekao je Budiša. (H)