Bura u podvelebitskom području se smiruje, sutra novi jaki udari – DUZS: Pripremite se, stiže obilan snijeg

0

Iako su jučer udari vjetra uz Jadransku magistralu puhali na mahove i do 145 kilometara na sat, danas se situacija bitno smirila, no već sutra prognostičari najavljuju novo jačanje bure.

Kako doznajemo, u 16 sati udari vjetra na području Karlobaga puhali su jačinom od 104 kilometra na sat, dok je u Senju zabilježeno 90 kilometara na sat.

Gradonačelnik Senja na terenu

Gradonačelnik Senja prof. Darko Nekić kazao nam je da su sve ekipe cijeli dan na terenu, zbraja se šteta, saniraju se krovovi, donosi se hrana i ogrjev potrebitim stanovnicima.

– Sinoć je u Donjoj Kladi bura odnijela krov koji je oštetio još pet kuća, a problem nam zadaje i krov na tvornici trikotaže. Ekipe su danas posjetile starije osobe, napravile popis onih kojima su potrebna dodatna drva za grijanje. Probili smo mnoge ceste koje su zapriječili drveni stupovi koje je srušila bura – kazao je gradonačelnik.

Nadaju se i popravku električnih stupova da bi struja što prije stigla u podvelebitske zaseoke, no ako se taj problem nastavi, imaju spremne i agregate.

Sutra vraćanje električne energije

U kontaktu je s načelnikom općine Karlobag Ivicom Tomljenovićem. Prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju, no još uvijek nije sigurno odlučeno hoće li županu uputiti zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode.

Sutra se i kreće u veliku radnu akciju Elektrolike koju čeka zahtjevan posao vraćanja električne energije. Pomoć stiže iz pulske, riječke, varaždinske i zagrebačke elektrane, a iz Slavonskog Broda stigao je potrebni materijal.

– Za sutra smo organizirali 120 ljudi, 30 grupa montera po četiri čovjeka. Danas smo otklonili najnoviji kvar u Krivom putu te popravili šest, sedam trafostanica. Problem nam stvaraju još uvijek zatvorene ceste pa ne možemo voziti materijal – kazao je šef Elektrolike Nikola Šulentić.

Iako je jučer 3200 kupaca električne energije bilo bez struje, danas je taj broj smanjen na oko 1800.

Iva Vidović/VLM

Zbog najava djelomičnog smirivanja vremena do noći s četvrtka na petak, kada se ponovno očekuje mjestimično stvaranje snježnog pokrivača ponajprije u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji – i na obali, i u unutrašnjosti, vjerojatno i na otocima, Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na sve službe na terenu i građane da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

”Građanima preporučamo da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuje zamjetnije padanje i stvaranje novog snježnog pokrivača.

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.

Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo građane da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi”, stoji u apelu.