Čeka li gospićki HDZ vrgorački scenarij?

HDZ zastava
Ilustracija

Moguć scenarij potpunog raspada stranke koja kao da i ne djeluje

Da se teško vratiti na vlast nakon gubitka izbora i raspuštanja organizacije najbolje su pokazali izbori u Gradu Vrgorcu koji je također kao Gospić godinama slovio kao HDZ-ovo uporište, čak 23 godine, a u kojem je na vlasti trenutno mladi Mostov saborski zastupnik.

Nastavak ispod oglasa

U nedjelju su u Vrgorcu održani izbori za Vijeće mjesnih odbora na kojima je HDZ potučen od strane Nezavisne liste predvođene Mostovim  Antom Pranićem koji je na zadnjim izborima pobijedio i za gradonačelnika. Radi li se o promjeni trendova politike na lokalnoj razini ili je riječ o totalnom raspadu lokalnog HDZ-a – može se reći jedno i drugo.

Gledajući na Gospić poveznice su brojne, od dugogodišnje vladavine HDZ-a, gubitka lokalnih izbora, raspuštanja stranke, frakcije unutar HDZ-a, neprovođenje unutarstranački izbora na demokratski način, nepostojanje jake i prepoznatljive političke osobe unutar stranke kao što su bili Darko Milinović i Milan Kolić, te miješanje Zagreba u lokanu politiku doveli su do potpunog nefunkcioniranja stranke.

HDZ kao oporba gradonačelniku uopće ne postoji

S pravom se može reći da Gradska organizacija HDZ-a Gospić uopće ne djeluje, a ako i da pitanje je  za čiji interes, jer sigurno ne u interesu onih koji su ih birali, a to su građani ovoga grada, barem sto se tiče gradskih vijećnika koji su na rubu istupanja nakon zadnje sjednice vijeća i terora koji se nad njima provodi putem direktiva. Sam Povjerenik Ivica Radošević nije se pojavio pred javnosti već duže vrijeme,  mnogi članovi aktualnog gradskog povjerenstva više i ne sudjeluju u radu istoga, a naši izvori iz stranke govore kako su ga već mnogi i otpisali iz razloga što nije uspio pomiriti suprotstavljene frakcije unutar stranke, dapače da je uspio samo još vise rastrojiti stranku.

U Gospiću je kao i u Vrgorcu sve veća pojava političkih stranaka koje pomalo dobivaju svoj politički prostor. Od zadnjih tu je Dalija Orešković sa strankom Start, te Milan Bandić sa strankom rada i solidarnost, a ne treba zaboraviti ni aktualnog župana Darka Milinovića čijim je izbacivanjem iz stranke i krenuo raspad HDZ-a.

Godina je ovo brojnih izbora u Gospiću, od Županijske skupštine, Vijeća mjesnih odbora,  EU izbora, koji će pokazati je li HDZ izgubio stranačku čvrstu mrežu i lojalno članstvo koje ga je krasilo gotovo 25 godina ili će kao i u Vrgorcu zapuhati novi politički vjetrovi.

L.O.