Dan Grada Otočca

    OTOČAC – Obilježavanje Dana Grada Otočca i njegovih zaštitnika sv. Fabijana i Sebastijana i ove je godine  privuklo veliki broj žitelja i prijatelja gacke metropole. Nakon svete mise što ju je predvodio biskup dr. Mile Bogović održana je u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta svečana sjednica Gradskog vijeća. Nazočne je najprije pozdravila predsjednica ovoga tijela Slavka Bogdanić, a nakon toga je gradonačelnik Mario Barković nabrojao samo dio realiziranih projekata koji su znatno povećali kvalitetu života građana.
-U svemu što smo radili uvijek smo gajili iskrenu zahvalnost našim poginulim prijateljima, našim braniteljima. Zato smo u središtu Otočca podigli spomenik njima u čast, podsjetnik na žrtve koje nitko nema pravo zaboraviti. Otkrila ga je tadašnja premijerka gospođa Jadranka Kosor, a okupili smo tada najuglednije članove državnog vodstva, pripadnike 133. Brigade HV i brojne sugrađane. U poslovnoj se zoni počeo graditi pogon za prikupljanje sekundarne  sirovine, gradi se i pogon za proizvodnju betonskih elemenata, uskoro se počinje graditi tvornica foto-ćelija. Gradit će se i tvornica suhomesnatih proizvoda. Renovira se i gradi nova infrastruktura. Vodovodni i kanalizacijski sustavi, novi kilometri cesta… Stavili smo u funkciju bivši Dom HV u kojemu se već nalazi naša gradska knjižnica. Izgrađuje se još jedna poslovno-stambena zgrada sa 19 stanova, kao i cijeli niz mnjih, ali isto tako važnih projekata, rekao je gradonačelnik Barković nabrojavši tako samo manji dio aktualnih projekata Grada Otočca. Na njegove se riječi nadovezao župan Milan Jurković koji je istaknuo živu graditeljsku djelatnost u Otočcu koja je zasebno bila aktivna tijekom bivše Vlade RH, pri čemu su velike zasluge bile i tadašnjeg  potpredsjednika Vlade RH  dr. Darka Milinovića koji je uvijek lobirao za svoj kraj.
-Koristim prigodu zahvaliti mu se jer je uvijek razumijevao naše probleme, pomagao nam i učinio puno toga da bi se ovdje gradilo i bolje živjelo. Zato je i stopa nezaposlenosti na ovim prostorima među najmanjima u Hrvatskoj, zato se ovdje bolje živi nego li ranije. Vjerujem da će nam kao saborski zastupnik naš dr. Milinović i dalje biti čvrsta uzdanica, baš kao što nam je uvijek bio uzdanica i  naš biskup dr. Mile Bogović. Pred nama je referendum za ulazak  u EU i uvjeren sam da će građani Otočca izaći na referendum i odlučiti se za život u Europi, kamo svi odavno pripadamo, rekao je župan Milan Jurković.  Uz čestitke povodom Dana Grada Otočca dr. Darko Milinović se nadovezao na riječi o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
– Hrvatska je pred velikim izazovom i ja sam uvjeren da ćemo kao i uvijek znati odabrati najbolje, rekao je dr. Milinović. Unatrag 22 godine Hrvati su uvijek znali odabrati najbolje, bilo da je riječ o samostalnosti, pobjedama u Domovinskom ratu, ulasku u NATO i svim drugim sudbonosnim odlukama.  Zato sam uvjeren da će Otočac i naša županija biti jedan mali, ali kao i uvijek važni kotačić u tom sudbonosnom „da“ Europskoj uniji. Ličko-senjska županija i Otočac su po mnogim postignućima odavno u Europi, a ulaskom u tu asocijaciju uvjeren sam da ćemo stvoriti pretpostavke  za još bolji život i veći standard. Naša županija ima spremno 220 projekata u vrijednosti od 4.6 milijardi kuna. Zamislite da smo dana u EU i da imamo ta sredstva., koliko bi to značilo za sve nas, koliko bi se toga izgradilo i dodatno nam poboljšalo uvjete života,  rekao je dr. Milinović pohvalivši pri tome kvalitetnu suradnju svih gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji, ali i šire.
Izaslanik predsjednika RH  Siniša Tatalović se zahvalio lokalnoj vlasti što je unatoč teškoj poratnoj situaciji uspjela obnoviti grad, infrastrukturu i graditi nove pogone , posebice u Poslovnoj zoni.
-Ova je županija unatrag deset godina pokazala iznimne rezultate, grad Otočac također. To nije slučajno i ponovit ću riječi koji je u Otočcu nedavno izjavio kako je ovo županiju u kojoj se najviše vide pomaci, a problemi se rješavaju zajednički i ne postoje razmirice po bilo kojoj osnovi. To u konačnici znači zajedništvo i nakanu da se želi graditi bolje i više. Na tome vas se zahvaljujemo, a Otočac je jedan od ličkih gradova čije su zasluge pri tome neprijeporne, kazao je S. Tatalović. Potom je Grad Otočac s općinom Topusko potpisao Povelju o prijateljstvu i suradnji, vrijednostima koje ova dva mjesta gaje već niz godina. Najuspješnijim tvrtkama i ustanovama dodijeljene su plakete i priznanja za ukupni doprinos razvoju Grada Otočca.

M. S.

Nastavak ispod oglasa