Danas obilježavamo Međunarodni praznik rada

Svim radnicama i radnicima, građankama i građanima Ličko-senjske županije i RH želimo sretan 1.svibanj.

Prvi maj – Međunarodni praznik rada, predstavlja dan solidarnosti radnika cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu druge Internacionale u Parizu, u maju 1889. godine.

Nastavak ispod oglasa

Povod odluci je bio u krvi krvlju ugušen štrajk 40’000 čikaških radnika, kada su tražili “tri osmice” – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. To se desilo 1. maja 1886. godine.

Znate li svoja prava? Ispunjavaju li vam ih poslodavci? Je li vas strah da biste zbog svog aktivizma mogli izgubiti posao? Danas je kiša. Prespavajte. Navikli ste.

Velika je uloga radnika u osiguravanju ekonomskog rasta, povećanju životnog standarda i stvaranju socijalne stabilnosti u svakom društvu. Stoga je i borba radnika za ostvarivanje svojih prava kroz povijest bila ujedno i borba za razvoj svijesti o snazi i važnosti radnika i samog rada u ljudskom razvoju i o sposobnosti čovjeka da sam oblikuje svoj život. Te su težnje i danas prisutne i aktualne.

Iako je globalna kriza dovela do nezaposlenosti i pada životnog standarda, sigurni smo da ćemo samo zajedničkim radom i međusobnim uvažavanjem što bezbolnije prevladati poteškoće s kojima smo suočeni i nastaviti razvijati našu županiju.

HSU, GO Otočac