Dani Nikole Tesle u Zagrebu

0

Tehnički muzej je nastavio i ove godine s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja u povijesti tehnike.

Život i rad Nikole Tesle neiscrpna je tematika za znanstvenike i istraživače čak i 68 godina nakon njegove smrti.

S različitim perspektivama njegovog života i rada upoznali smo se kroz tradicionalne DANE NIKOLE TESLE koji su se održali od 1. do 4. veljače 2011. u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Program je uključivao sljedeća predavanja i predstavu:

1. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja),

Drago Plečko: PARANORMALNA ISKUSTVA NIKOLE TESLE

Predstavljanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost i

Predstavljanje Slikovnice Nikola Tesla – izumitelj budućnosti

 

2. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Zorica Civrić: TESLA I PREDVIĐANJE FENOMENA ODRŽIVOSTI

3. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Davor Jandrijević: BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE POMOĆU TESLINIH POVEĆALA UZ DEMONSTRACIJU

 

4. veljače 2011. u 20 sati (Demonstracijski kabinet Nikole Tesle)

Kazalište Tvornica lutaka: RADIO TESLA

1. veljače 2011. u kino dvorani Muzeja u 18 sati, nakon predstavljanja Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, Muzej Like Gospić je predstavio slikovnicu Nikola Tesla – izumitelj budućnosti.

U ime nakladnika Muzeja Like Gospić govorila je ravnateljica Vesna Bunčić, dok je o grafičkoj pripremi i samom tisku slikovnice nešto više rekao Marijan Puhovski direktor zagrebačkog dizajn studija Gipa-Art d.o.o.

Projekt izrade slikovnice o Nikoli Tesli započeo je 2007. godine. U suradnji s kustosicom Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić održana je likovna radionica s djecom Područne škole Smiljan.

Slikovnica je tiskana 2010. i promovirana 10. srpnja povodom 154. obljetnice rođenja Nikole Tesle u Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu.

Tekst za ovaj zanimljivi muzejsko – pedagoški projekt izradila je Sani Sardelić, a ilustracije djeca Smiljana, u čemu se i ogleda njena posebnost.

Osim toga, slikovnica je bila predstavljena na štandu Muzejskog dokumentacijskog centra, na prošlogodišnjem Interliberu u Zagrebu te je uvrštena u katalog publikacija MDC-a.

Također je bila u konkurenciji na Natječaju za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2009./2010. godini u sklopu Festivala hrvatske slikovnice OVCA U KUTIJI te se konkurirala i za Nagradu LICE KNJIGE za najbolji grafički dizajn i ilustraciju knjiga u 2009./2010. godini. Iako slikovnica nije donijela glavnu nagradu, primili su posebne pohvale djeca Područne škole Smiljan, za ilustracije slikovnice Nikola Tesla – izumitelj budućnosti.

“Značajna dimenzija ovog projekta je način na koji je slikovnica kod djece ostvarila potvrdu identiteta zajednice te potvrdu vrijednosti i samopouzdanja kod same djece. A danas je slikovnica postala proizvod kulturnog turizma grada Gospića i funkcionira kao suvenir Smiljana.” – kazala je Vesna Bunčić prilikom predstavljanja u Zagrebu.