Erste banka nastavlja projekt povoljnog mikrofinaniciranja za poduzetničke ideje

0

Zagreb/Rijeka/Gospić – Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) pokreće projekt mikrofinanciranja, edukacije i mentoriranja poduzetnika na području Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije te grada Ogulina. Tim projektom banka će pružiti potporu poduzetnicima (početnicima i postojećima) s kvalitetnom poduzetničkom idejom te im uz pristup financiranju osigurati i besplatnu edukaciju te mentoriranje poduzetničkog projekta. Pilot projekt uspješno je proveden krajem prošle godine na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a ove će godine biti proširen na: Primorsko-goransku i  Ličko-senjsku županiju i Grad Ogulin te Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Grad Križevce.

Projekt će početi prijavom kojom će se poduzetnici kvalificirati za proces besplatne edukacije nakon čijeg završetka će, ako se za to odluče, podnijeti prijavu i dokumentaciju za odobravanje povoljnih financijskih sredstava. Ukupan iznos kredita namijenjen za ovogodišnje financiranje na području Hrvatske iznosi oko 350.000 eura, čime će u konačnici biti obuhvaćeno 30 do 40 projekata, odabranih nakon završene edukacije te evaluacije pristiglih poduzetničkih projekata i ideja. Krediti će, kao i lani, biti odobravani do protuvrijednosti 10.000 eura s rokom povrata do pet godina, uz mogućnost ugovaranja i počeka otplate do 12 mjeseci. Kamatna stopa iznosit će tromjesečni EURIBOR + 4 posto. Ovisno o kvaliteti poduzetničke ideje i traženom iznosu, instrumenti osiguranja kredita bit će povoljniji od redovnih poduzetničkih linija, a obuhvaćat će različite instrumente, od mjenica, zadužnica, jamstva, depozita i polica životnog osiguranja. Sredstva će biti dostupna onima koji tek kreću u poduzetničke vode i imaju kvalitetnu ideju, koju će tijekom procesa edukacije još dodatno razraditi i konkretizirati, ali isto tako i već postojećim poduzetnicima kojima su potrebna dodatna sredstva za unaprjeđenje postojećih poduzetničkih projekata.

Oglas

Prošle godine financirano je devet poduzetničkih projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 100.000 eura. Podržani projekti odnosili su se na djelatnosti poput: ribarstva (ulaganje u nove alate te kapacitete za skladištenje ribe), poljoprivrede (suvremeni nasadi jabuka, plastenici), proizvodnje etno suvenira, proizvodnje stolarije, trgovine opremom i repromaterijalom u pekarskoj industriji i sl.

Uz besplatnu edukaciju i pristupačnije financiranje, Erste banka ovime osigurava i mentoriranje projekta tijekom sljedeće dvije godine, što poduzetnicima osigurava pomoć i besplatnu konzultantsku uslugu za sve nedoumice tijekom poslovnog procesa. Projekt je posebno zanimljiv onima koji se, najčešće zbog nedostatka klasičnih instrumenata osiguranja, ne uklapaju u standardne modele bankarskog kreditiranja.

„Temeljna ideja projekta je podržati ideje i poduzetnike koji se ne uklapaju u standardne modele financiranja i to ne samo putem dostupnosti financijskih sredstava već i kroz besplatnu edukaciju poduzetnika u početnoj fazi, ali i mentoriranje i savjetovanje u kasnijim fazama projekta. Osnovna pretpostavka selekcije bit će individualan pristup u razmatranju i ocjeni prijavljenih ideja, a krajnji je cilj potaknuti samozapošljavanje, pružiti potporu već postojećim poduzetnicima kojima je podrška ključna za daljnji razvoj poslovanja te dati dodatan doprinos socijalnoj osviještenosti i boljoj kvaliteti života u društvu.“ – naglasio je direktor Poduzetničkog centra Rijeka, Darko Tončinić.

Erste banka uspješnom realizacijom ovakovih projekata nastoji potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje te postaviti temelje za daljnji razvoj dugoročnih modela odgovornog poslovanja na loklanim razinama u segmentu mikro poduzetništva. Pritom treba istaknuti da je Erste banka prva banka u Hrvatskoj koja je u projekte povoljnog mikrofinanciranja ušla samostalno, bez sudjelovanja drugih kreditora.

Projekt će biti u potpunosti financiran od strane Erste banke, a na ovom području bit će proveden u suradnji sa: Sveučilištem u Rijeci; Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci d.o.o., Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te uz potporu lokalne uprave i samouprave i Good.bee Holdinga, članice međunarodne Erste grupe, koja ima za cilj pružanje financijskih usluga onima kojima standardno financiranje nije dostupno.

LO/EB