Obilježavanje 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle ostat će upamćeno po bogatom i osebujnom programu kakav na jednome mjestu i po raznolikosti sadržaja do sada nismo vidjeli. Tesla se bio otac više od 700 patenata pomoću kojih je čovječanstvo doslovno iz mraka uronilo u tehnološku eru svjetla.

“Tesla Power of Lights”  naziv je sinoć održane manifestacije kojom je Gospić na glavnom gradskom trgu slavio rođenje velikog genija. Radost svjetla proširila se  na brojne zgrade i ulice koje su u vrijeme Teslina života bile povezane s njegovim mladenaštvom. Za razliku od olujne noći u kojoj je Tesla rođen 1856. godine u Smiljanu, večer u Gospiću bila je sinoć idealna za realizaciju prebogatog programa kojega je osmislila Turistička zejednica grada Gospića.

Tesla je kao slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar ostavio veliki trag u cijelom svijetu, od čega su dio toga mogli vidjeti i posjetitelji u sklopu svjetlosnog spektakla na Trgu Stjepana Radića. Mlađe posjetitelje oduševio je vlakić vozeći ih “Putevima Nikole Tesle”. Obasjan stotinama sijalica vlakić je cijele večeri obilazio dijelove Gospića koji su neraskidivo vezani uz život  ovoga velikana.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji su uživali gledati laser-show, izvanredne svjetlosne efekte koji su prošarali nebo sve do Smiljana. Sinoć je dio publike  sjedio na svjetlećem namještaju izrađenom posebno za Teslin rođendan. Na pozornici smo vidjeli plesnu grupu „Atomi“ koja je izronila iz mraka u svjetlećim kostimima. U večernjim satima izmjenila se vizura „Umbrella show“, umjetničke instalacija kišobrana ispod koje su se sinoć svi željeli  fotografirati. Feštu su glazbeno začinili  članovi grupe „Diktatori“. Začina nije trebalo ponuđenim delicijama u eno-gastro stilu gdje su se u okusima zbližila vrhunska vina i lički sirevi.

Turistička zajednica grada Gospića je u mnogo čemu sinoć „nadišla samu sebe“ i priredila spektakularnu večer dostojnu imena i djela Nikole Tesle. Cijelu priču financijski je pratio Grad Gospić. Mnogi su mlađi posjetitelji sinoć komentirali bogat i raznolik program:

-Da je Teslin rođendan barem 2-3 puta godišnje!!!

M.S./N.M.