Fotogalerija: U Kninu svečano obilježena 16. obljetnica VRO Oluja

Premijerka Kosor s govornice na kninskom stadionu ‘Dinara’ posebno je pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te izazvala gromoglasan pljesak. Predsjednik Josipović se tek naknadno ustao ali ni tada nije zapljeskao.

‘Oluja je bila borba za slobodu i pravdu, borba za Hrvatsku, počast Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku i počast tisućama ranjenih i poginulih. Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede koje su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosprskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje. Hrvatska je demokratska država, ponosna na svoje manjine. Zločin je zločin s koje god strane je počinjen i krivci moraju biti privedeni pravdi, radilo se o ratnom zločinu, profiterstvu ili korupciji, rekla je J. Kosor, te na spomen prvog predsjednika Franje Tuđmana ponovno bila prekinuta velikim pljeskom.

Nastavak ispod oglasa

‘Oluju ne slavimo da bi proslavili rat već mir koji je pobjeda donijela. Blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti’, poručio je predsjednik Ivo Josipović na centralnoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

‘Naši tajni neprijatelji misle da ćemo se postidjeti naših pobjeda, no naši generali su bili časni ljudi. Budimo ponosni i neka ovaj dan bude vječna svjetlost ‘, kazao je nekoliko minuta prije Josipovića predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Zvonjavom crkvenih zvona, preletom dvaju MiG-ova i podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi jutros je počelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 16. obljetnica vojno-radarstvene operacije Oluja. Time je obilježen ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom akcije. Na kninskoj tvrđavi okupio se državni vrh na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor te predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Proslava obljetnice Oluje započela je mimohodom svečano postrojenih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a na gradskom stadionu ‘Dinara’ svečano je postrojeno oko 1200 pripadnika Oružanih snaga RH, udruga branitelja i MUP-a.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage u Oluji su oslobodile nešto manje od petine hrvatskog teritorija.

(H.J./ VLM)