Gospić – Misa za početak akademske godine

0

U gospićkoj je katedrali, 25. studenoga 2010.,  u 18.00 sati,  na blagdan Svete Katarine – zaštitnice studentske i akademske mladeži, za početak akademske godine slavljena sveta misa uz zaziv Duha Svetoga za studente i profesore gospićkih učilišta. Euharistijsko slavlje predvodio je vikar don Anđelko Kaćunko.

U prigodnoj i poticajnoj propovijedi, na temelju misnih čitanja dotičnoga dana, on je najprije istaknuo najvažnije zgode iz života djevice i mučenice Sv. Katarine, a potom je primjer njezina hrabrog svjedočenja, koja je radije umrla nego se odrekla vjernosti Isusu Kristu, stavio u kontekst tzv. posljednjih vremena, u kojima je Isus najavio i progon svojih učenika. Propovjednik je s time povezao također navještaj pada Babilona-Bludnice iz Knjige Otkrivenja, podsjetivši da su u očima prvih kršćana Rim i njegovo globalno carstvo doista izgledali kao golemi Babilon. A po moralnom rasulu bio je doista ‘bludnica’! No, važno je što nama danas govore ti sveti tekstovi i herojski primjer mlade kršćanke Katarine iz Aleksandrije, rekao je don Anđelko i upitao ne živimo li mi možda također u nekom ‘Babilonu’ ili nam čak cijeli svijet izgleda takav, poglavito sudeći po globalnom karakteru zala i moralnih opačina koje se čak reklamiraju svakodnevno u medijima cijeloga svijeta. Dakako, “nije uopće teško uočiti takve pojave u suvremenom svijetu, ali važno je promisliti nismo li mi možda pod utjecajem propagande – političke i kulturne – današnjih ‘Babilona’ ili smo doista svoji u bitnome!

A posebno je ovo pitanje važno: Da li bismo mi poput Katarine izdržali teške kušnje ako bismo doživjeli ozbiljne napade na naš kršćanski identitet?”, upitao je propovjednik, istaknuvši zatim da je Katarina bila mlada žena, a primjer njezina držanja pokazuje kojim je i kakvim duhovnim utjecajima bila izložena od djetinjstva, u kakvoj je obitelji odrastala i kojom se duhovnom hranom hranila. “Slavimo je danas kao djevicu i mučenicu. U slobodnom svijetu, gdje nema progona Crkve, danas gotovo i nema mučeništva. Ali, nažalost, nije ni djevičanstvo na cijeni, pa su zato, u suvremenom svijetu općeg moralnog rasula i svakovrsnog razvrata, moralna čistoća, predbračna i bračna vjernost i djevičanstvo – pravo mučeništvo”, naglasio je vlč. Kaćunko, zaključivši da uzor Sv. Katarine ukazuje također na važnost učenja, stjecanja znanja, oblikovanja vrsnog karaktera i odgoj osobnosti, što je za Kristove učenike na početku 21. st. sasvim dovoljno za razmišljanje, a mladima sjajan poticaj za nasljedovanje.

don Blog