Gospić: Predstavljen plan zapošljavanja mladih u ruralnom turizmu

Projekt “Poticanje zapošljavanja mladih kroz razvoj ruralnoga turizma” predstavljen je danas u Gospiću. Začet je prije dvije godine, a financira ga Europska unija uz sufinanciranje Sveučilišta u Zadru.

Upravo je Bozidar Bruce Yerkovich, autor i voditelj projekta te profesor na Sveučilištu u Zadru, danas objasnio kako je projekt zaživio u tri županije, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj te Zadarskoj županiji.

Nastavak ispod oglasa

Cilj mu je mlade nezaposlene ljude obrazovati te naučiti ruralnom turizmu kako bi se promijenio trend depopulacije ruralnih sredina.

Mladi se žele ohrabriti da na svojim, već postojećim, ali možda zapuštenim gospodarstvima, da budu sami svoji gazde te da se bave ekološkom poljoprivredom i seoskim turizmom. Yerkovich smatra da upravo te dvije stvari idu zajedno, a mlade nezaposlene samo treba ohrabriti kako bi “započeli ovu priču iz koje će se uskoro nešto roditi”.

U planu su i novi projekti poput zapošljavanja odraslih osoba koje su dugo nezaposlene jer ih mladi istiskuju s tržišta rada. Yerkovich ističe da se ne cijeni dovoljno njihovo iskustvo, a središnja tema u njihovu samozapošljavanju bila bi također seoski turizam te ekološka poljoprivreda za koju je, smatra, Lika savršena. Uz to, u nove projekte bile bi uključene posebno i nezaposlene žene starije od 45 godina te manjine.

Cijeli projekt poticanja zapošljavanja mladih u Lici provodi se uz suradnju sa Zavodom za zapošljavanje te Turističkom zajednicom.

VLM