GOSPIĆ Premijera potresnog filma o Vukovaru “Glavu dole, ruke na leđa”

0

U petak, 7. lipnja u 19 sati u KIC-u Gospić će se održati prikazivanje filma “Glavu dole, ruke na leđa”. Riječ je o dokumentarno-igranom filmu koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Film ukršteno prati te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje.

Putem iskaza samih branitelja gledatelji će vidjeti zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Film prati njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi.

Gledatelji će biti detaljno predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

Posljednji dio filma, obradit će suđenje u Beogradu te izlazak iz logora.

L.O.