Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo sa Dalaj Lamom

0

MARIBOR – Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo susreo se danas u Mariboru sa Njegovom Svetosti Dalaj Lamom. Dalaj Lama boravi u Mariboru u sklopu manifestacije ”Maribor za mir – dobitnici Nobelove nagrade za mir u Mariboru”.

Gradonačelniku Novalje poziv na susret uputio je mariborski gradonačelnik Franc Kangler. Uz više dužnosnika i uzvanika susretu je prisustvovala i gradonačelnica Raba prof. Rosanda Krstinić – Guščić. Prilikom susreta s Njegovom Svetostim, gradonačelnik Novalje uputio mu je prigodne poklone.

Dalaj Lama imao je u dvorani Tabor, pred nekolikotisuća posjetitelja, predavanje pod nazivom “Održavanje duševnog mira”, u kojem je govorio o važnosti mira uma i duha, koji je bitan za pojedinačni uspjeh ali i društveni napredak.

Dalaj Lama je titula poglavara tibetanskog budizma. Titula se dobiva nasljeđivanjem na način da visoki redovnici žute sekte tibetanskog budizma, nakon smrti jednog dalaj lame, kreću u potragu za djetetom koje će proglasiti budućim dalaj lamom. Otkrivaju ga po tome što dijete ”prepoznaje” predmete koji su pripadali umrlom prethodniku.

Današnji 14. dalaj lama imenom Tenzin Gyatso rođen je 1935. g. a vladar Tibeta je od 1950. g. Od 1959. g. nakon tibetanske pobune i kineske vojne intervencije nalazi se u egzilu.

M.Š.