HGSS-ovci se tri sata probijali kroz snijeg do bolesne starice

0

Članovi gospićkog HGSS-a tri sata su se kroz snježne nanose, boreći se s jakim vjetrom, probijali do 86-godišnje Mirjane Nevajdić kojoj je hitno trebala medicinska pomoć.

Poziv susjede stigao je u ponedjeljak te se krenulo u akciju izvlačenja starije i nemoćne osobe. Starica se dva dana borila s teškim bolovima u trbuhu, a do zabačenog zaseoka Gornji Grabušići nedaleko od Bjelopolja kod Korenice gdje živi, vozilo Hitne pomoći nije se moglo probiti.

Njezina kuća zadnja je u zaseoku, udaljena oko četiri kilometra od glavne prometnice, a nanosi snijega onemogućili su probijanje vozila. Staricu su nakon tri sata probijanja do kuće HGSS-ovci smjestili u snježna vozila, utoplili je te se istim putem vratili do mjesta gdje je čekalo vozilo Hitne pomoći. Probili su se dva kilometra do kuće zahvaljujući ralici Lika cesta.

Mirjana Nevajdić, koja inače živi sama, zadržana je u gospićkoj bolnici.

Gospićki spasioci poručuju kako ovakve intervencije koje obilježava snježno nevrijeme naglašavaju svakodnevnu spremnost na slične situacije jer na području Like ima mnogo starijih i nemoćnih na nepristupačnom području. U svakom trenutku u sustavu zaštite i spašavanja postoje spremni ljudi koji u pomoć kreću u bilo kojem trenutku. I ovoga puta HGSS bio je produžena ruka Hitne pomoći, kao dio jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja, poručuju gospićki spasioci.

Iva Vidović/VLM