HKUD Perušić čvrsto na izvorima ličke tradicije

0

Kako smo već javljali u Perušiću je sinoć održana redovna izvještajna skupština HKUD-a Perušić. Osim rezimea rada i nastupa u 2017. godini definiran je program rada ovoga HKUD-a za 2018. godinu. Predsjednik društva Emil Paral prenio nam je osnovne smjernice rada, dobre i manje dobre strane priče jednog odličnog kulturno-umjetničkog društva s vrlo dugom tradicijom i rezultatima rada na kojima im mnogi zavide.

-Na Skupštini su se čule mnoge pohvale, ali i pokude. Ovo loše uglavnom se tiče Ministarstva kulture koje nam već drugu godinu za redom dodijeljuje  zaista minimalna sredtva nedovoljna za bilo kakv ozbiljan projekt ili nastup izvan Perušića. Da nam nema Općine Perušić mi ne bismo niti postojali. Općina nam je najveći vjetar u leđa, sponzor  je zahvaljujući kojem mi i dalje postojimo i nastavljamo tradiciju ovog dijela Like. Na Skupštini smo definirali i kalendar nastupa iz kojega svakako treba izdvojiti dvije nacionalne smotre KUD-ova, Brodsko kolo i smotru u Metkoviću. Težište našega rada je, osim čuvanja tradicije, animirati još veći broj mladih da nam se pridruže, rekao je između ostaloga predsjednik HKUD-a Perušić Emil Paral.

HKUD Perušić osnovan je  1948. godine i najstarije je lička folklorna družina  čiji rad traje kontinuirano do danas. Čini se da su malo poznati i razumljivi kriteriji resornog Ministarstva koje im za rad izdvaja gotovo deset puta manje sredstava, nego li KUD-ovima čiji rad traje  neusporedivo kraće od ovog perušićkog.

M.S.