„Integra Lika 2020“ pretvorit će Liku i Primorje u svjetski poznatu destinaciju

0

Prije točno dvije godine u skromnom uredu od 12 kvadrata Kulturno-informativnog centra Gospić, s dvoje zaposlenika, započela je s radom Lokalna akcijska grupa Lika. Ovi počeci nisu dali naslutiti da će nakon samo nekoliko mjeseci započeti pripreme za veliki gospodarski i turistički preporod Like i podvelebitskog Primorja. Toliko je, naime, trebalo djelatnicima LAG-a Lika da započnu proces brendiranja Like i Primorja kao globalno prepoznatljive turističke destinacije te osmisle koncept oživljavanja poljoprivredne proizvodnje i stvaranja preduvjeta za samoodrživa obiteljska gospodarstva. Iz pomno osmišljenog koncepta integralnog gospodarskog razvoja nastao je petogodišnji projekt nazvan „Integra Lika 2020“ kojeg je LAG Lika prvi put prezentirao javnosti na konferenciji održanoj u rujnu prošle godine, na konferenciji koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Od samog početka provođenja projekta „Integra Lika 2020“ u LAG-u Lika su znali kako moraju pobuditi interes svih dionika, a napose interes stanovništva ovog kraja, ističe glavni koordinator Projekta i jedan od kreatora Tomislav Kovačević, inače voditelj LAG-a Lika.
Ličko-senjska županija, kao i svi gradovi i općine, zatim nacionalni parkovi, parkovi prirode i brojni drugi važni faktori, pristali su na suradnju i postali neizostavni partneri u ovom Projektu. Tomislav Kovačević nastavlja:

Tomislav Kovačević-Odmah smo započeli s animacijom stanovništva koje je odlično prihvatilo koncept gospodarskog i turističkog razvoja te smo danas prepoznati kao bitna karika u daljnjem razvoju, s obzirom da imamo svakodnevne upite za pomoć oko pokretanja pojedinačnih poslovnih poduhvata. Lika i Primorje karakteristična su turistička destinacija s brojnim specifičnostima i prirodnim fenomenima. Ovakva blizina nacionalnih parkova, parkova prirode i područja biološke raznolikosti, kao i jedinstveni spoj mora, planine i prekrasnog zaleđa, Liku i Primorje zaista čini jedinstvenom cjelinom. Kad tome dodamo kvalitetu hrane i pića proizvedenih na ovom području, možemo reći da imamo izvrsnu bazu za razvoj, koja na žalost do sada nije dovoljno prepoznata i iskorištena.

Oznaka regionalne kvalitete „Lika Quality“

-Kako bismo naglasili specifičnu kvalitetu i autohtonost prehrambenih proizvoda lokalno proizvedenih, osmislili smo regionalnu oznaku kvalitete, „Lička kvaliteta“ odnosno „Lika Quality“ – „LQ“. Označavanjem lokalnih proizvoda regionalnom oznakom kvalitete napraviti ćemo revoluciju u jačanju lokalnih proizvođača, ističe glavni koordinator INTEGRE, Tomislav Kovačević. Uz malobrojne postojeće proizvođače, ova oznaka zasigurno će potaknuti mnoge koji su do sada oklijevali, da se uključe u proizvodnju, bilo da se radi o uzgoju blaga, krava i ovaca ili proizvodnji mliječnih proizvoda. Proizvodnja proizvoda od voća i povrća također će biti obuhvaćena ovom oznakom.

„LQ“ posebno zanimljiva ugostiteljima

Poseban interes za regionalnu oznaku kvalitete „LQ“ pokazali su ugostitelji obzirom da će i oni biti obuhvaćeni u ovom projektu. Naime, kako nam objašnjava Kovačević, svaki ugostiteljski objekt koji u svojoj ponudi bude imao lokalno proizvedenu hranu, moći će se natjecati za oznaku „LQ“ i na taj način dobiti dodatnu marketinšku potporu te ući u sustav razvoja Like i Primorja kao turističke destinacije. Na taj način povezati ćemo lokalne proizvođače i ugostitelje i time ojačati ponudu kao i prepoznatljivost destinacije.

Projekt produženja boravka turista „Stay 3 days in Lika“

Poznato je kako su turisti kroz Liku samo prolazili i divili se njezinim ljepotama. Nije bilo objedinjene i prepoznatljive gastronomske i općenito turističke ponude, osim rijetkih pohvalnih iznimaka, što je rezultiralo vrlo kratkim boravkom turista u Lici. Stoga smo s našim partnerima, osmislili projekt „Stay 3 days in Lika“ koji je već bio prezentiran na nekoliko europskih turističkih sajmova. Interes za Liku se budi. Stvaranjem prepoznatljive destinacije i naravno razvojem sadržaja, boravak turista u Lici iz godine u godinu biti će duži.

Lika i Primorje postati će poželjno mjesto za život

Lika je kroz povijest bila zanimljiva raznim predatorima, čije su vojske pokušavale osvojiti njezin prekrasan prostor. To je, uz ekonomski, bio jedan od glavnih razloga stalnog iseljavanja s ovih prostora. Danas Lika i Primorje spadaju u područje egzodusa sa svega 7,5 stanovnika na km2. Što napraviti u takvoj poziciji, pitaju se mnogi. Tomislav Kovačević na to ima jasan odgovor: „Razvojem samoodrživih gospodarstava i brendiranjem destinacije projekt „INTEGRA Lika 2020“ jedino je rješenje!!!

L. O.