INTERVJU Načelnik Boris Smojver o 30. godina Općine Karlobag, investicijama i planovima za budućnost

0

U povodu 30. godišnjice osnivanja Općine Karlobag, priprema se niz događanja i aktivnosti koje će razveseliti sve generacije. Za najmlađe su pripremljeni raznovrsni programi, uključujući Dječju olimpijadu, potragu za ‘Skrivenim blagom’, baking radionicu i dječje kino. Osim toga, odrasli će uživati u Pub kvizu i predstavljanju nove knjige prof. Ane Lemić, dok će sportski entuzijasti imati priliku sudjelovati u turnirima i natjecanjima.

No, vrhunac ovih svečanosti bit će koncert grupe Vigor, zakazan za petak. Upravo nam je ovaj jubilej bio povod za razgovor s načelnikom Borisom Smojverom o povijesti, sadašnjosti i budućnosti općine na predivnom području Parka prirode Velebit.

Kako se priprema organizacija 30. obljetnice postojanja Općine i što znači ta obljetnica za zajednicu?

Za razliku od prethodnih godina, ove godine smo s obzirom na obljetnicu 30. godina postojanja Općine Karlobag odlučili značajnije obilježiti dan naše općine. Pitanja koja se najčešće postavljaju prilikom rasprave o jedinicama lokalne samouprave jesu: ima li ih previše, trebaju li postojati i po kojim kriterijima bi trebale postojati. Ova obljetnica poslužit će nam kao prilika da predstavimo što se to u 30 godina postojanja općine napravilo na našem području i što nam daje za pravo tvrditi da Karlobag u sastavu bilo koje druge jedinice ne bi bio tu gdje je danas. Sam program proslave bit će raznolik i trajat će tjedan dana. Bit će tu kulturnih i sportskih događaja, puno toga za naše najmlađe, turnir u beli, lignjolov, a centralni dio bit će u petak kada će grupa Vigor održati koncert na glavnom trgu.

Kakvi su vaši planovi za daljnji razvoj općine?

Općina Karlobag svoj razvoj prvenstveno temelji na turizmu. Ono što je negativno u tom smislu jest to što turizam, odnosno turistička sezona kod nas traje 4 mjeseca. Iz tog razloga radna mjesta u djelatnostima koje su u sklopu turizma nisu toliko poželjna jer se ne radi o stalnom zaposlenju već sezonskom. Domicilno stanovništvo i radna snaga koja dolazi u Karlobag ne vidi u tomu priliku, već samo privremeno zaposlenje dok ne pronađu stalno zaposlenje, što se, nažalost, najčešće nalazi izvan naše općine. Visina plaće više nije problem, već isključivo to što se radi o sezonskom poslu. Zakonom o turizmu, koji će uskoro stupiti na snagu, svaka će se jedinica lokalne samouprave strategijom razvoja turizma morati odrediti u kojem smjeru će ići. Turizam se više neće moći događati stihijski, nego planski, a jedan od glavnih ciljeva je upravo produljenje sezone na duže razdoblje. Općina Karlobag ima predispozicije da to ostvari. Smještena je cijelom površinom u Parku prirode Velebit, u području s 42 kilometra morske obale, na koju se nastavlja planinski lanac Velebit sa svim svojim bogatstvima netaknute prirode. Izbjegli smo masovnost turizma koja danas muči veća središta, i ono na čemu prvenstveno moramo raditi je kvaliteta smještaja, komunalna i turistička infrastruktura te dodatna ponuda.

Drugi cilj je program demografske obnove. Kao i cijela Hrvatska, veliki problem naše općine je mali broj stanovnika. Iz tog razloga do kraja godine donijet ćemo program kojim ćemo odrediti nove mjere kojima želimo potaknuti naše stanovnike da ostanu živjeti u Karlobagu, te isto tako privući mlađe obitelji da dođu živjeti u Karlobag.

Možete li podijeliti neke uspjehe koje ste postigli otkako ste preuzeli dužnost?

Na dužnosti sam dvije i pol godine, i tom razdoblju pokušao sam ostvariti ono što sam obećao u svom izbornom programu. Program nije sastavljen od tisuću obećanja, već od nekoliko točaka koje su jako bitne za naše stanovništvo i glavnu gospodarsku granu, turizam. Kao što sam obećao, realizirali smo odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i danas imamo kvalitetnog doktora opće medicine. I ne samo to, već sa Domom zdravlja Gospić neprestano radimo na proširenju kvalitete zdravstvene zaštite, pa je od nedavno moguće obaviti preglede holtera tlaka i EKG-a. Trenutno dogovaramo i nabavu ultrazvuka kako bismo osnovne preglede mogli obaviti u našoj ambulanti. Podigli smo i granice prihoda za ostvarivanje socijalne pomoći po našem socijalnom programu, sufinanciramo smještaj deficitarnim zanimanjima, proveli smo program pomoći starijim osobama “Zaželi”, te smo se prijavili za isti program i u narednom razdoblju. Omogućen je uredan rad Ispostave lučke kapetanije u Karlobagu zapošljavanjem stalnog djelatnika u ispostavi, u Hrvatskoj pošti omogućeno je obavljanje bankarskih poslova za sve korisnike HPB-a. Podignuli smo iznos pomoći umirovljenicima za nabavu ogrjeva, dvije godine provodimo program razvoja poljoprivrede putem pomoći lokalnim OPG-ovima, što je uz program razvoja lovstva po prvi put doneseno na području naše općine.

Od najznačajnijih infrastrukturnih projekata istaknuo bih sanaciju rive u Karlobagu i u Barić Dragi, za koje je samo ove godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo 780.000 eura. Konačno je uređena Gradska plaža, ili Kupalište, kojim se možemo ponositi, a kroz deset dana krenut će sanacija plaže u Cesarici u dužini od 120 metara, za što nam je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo 150.000 eura. Navedene projekte prati Ličko-senjska županija, koja nam, osim nikad veće financijske pomoći, stalno pruža ruku potpore, i zahvaljujem županu Ernestu Petryju na tome. U postupku nabave smo i za zamjenu postojeće javne rasvjete, za što smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili 87.000 eura. Završava se realizacija projekta “Trg Giardin – ribarski muzej na otvorenom”, i izgradnja pješačke rute ribarske tradicije podvelebitskog kraja ukupne vrijednosti 750.000 eura. Izrađene su četiri nove poučne staze ukupne dužine 10 kilometara, kojima smo dijelom i riješili pristup starim velebitskim selima. Uredili smo dječja igrališta u Karlobagu i Cesarici, sanirali dio zgrade tržnice, uredili plaže u Lukovom Šugarju, uredili dio ulica u Karlobagu, opremili teretanu i dječju igraonicu za naše najmlađe, organizirali tečaj engleskog jezika.

Kako se Općina Karlobag nosi s izazovima kao što su demografska slika i gospodarski razvoj?

Što je manja jedinica lokalne samouprave, to se teže nosi sa demografskim izazovima i gospodarskim razvojem. Kao što sam napomenuo, izazovu demografije pokušat ćemo odgovoriti novim mjerama u sklopu programa kojim ćemo potaknuti, prije svega, mlade obitelji da ostanu u Karlobagu, te nove da dođu u Karlobag. Bez stanovništva nema ni gospodarskog razvoja koji se kod nas bazira na turizmu.

Koji su najvažniji projekti koji su trenutačno u fazi realizacije ili planiranja?

Tu bih istakao vodoopskrbu Lukova Šugarja, za koju je izrađena projektna dokumentacija i ishođena lokacijska dozvola. Do kraja godine se nadamo i građevinskoj dozvoli. Izrađena je i idejna dokumentacija za sekundarnu mrežu za to područje, i taj nam je projekt sada prioritet, za koji sljedeću godinu želimo da započne s realizacijom. Isto tako, završavamo glavni projekt nastavka šetnice uz more do Cesarice, gdje smo naišli na probleme u uvjetima Hrvatskih voda radi vododerina kojim prolazi trasa šetnice, i gdje je sad to konačno riješeno, te će projekt uskoro biti predan na građevinsku dozvolu.
U ovom zimskom razdoblju moramo dovršiti projekt izgradnje komunalne infrastrukture za Kalvariju i Kučeljak kako bismo stvorili preduvjete za izgradnju stambenih objekata.
U ponovljenom smo postupku nabave za izvođača radova nove vodospreme u Karlobagu kapaciteta 1000 m3, za što su osigurana sredstva u iznosu od milijun eura. Isto tako čekamo rezultate natječaja iz NPOO turizam, za koji smo kandidirali nadogradnju hostela na Baškim Oštarijama i uređenje poučne staze Terezijana, ukupne vrijednosti 1.25 milijuna eura. Čekamo rezultate natječaja za energetsku obnovu zgrade u kojoj se nalaze komunalna poduzeća, vrijednosti 300 tisuća eura.

Koje mjere namjeravate poduzeti kako biste poboljšali životni standard građana?

Ako gore sve navedeno realiziramo, i uz kvalitetan demografski program te kvalitetnu strategiju razvoja turizma, mišljenja sam da će se osjetiti povećanje životnog standarda naših građana.

Postoji li neki sektor u kojem biste posebno željeli vidjeti investicije ili poboljšanja?

Želio bih vidjeti veći broj obrtnika koji su nositelji obrta koji nisu ugostiteljske djelatnosti. Nama manjkaju građevinski obrti, razni zanati kao automehaničar, vodoinstalater, električar koji su nužni za normalno funkcioniranje sredine. Jedan dio demografskog programa posvetit ćemo upravo tomu.

Turistička sezona je završena, kako se Općina Karlobag priprema za nadolazeću sezonu i što posjetitelji mogu očekivati?

Iako se još zbrajaju rezultati ove turističke sezone, ideja je da u sljedećoj godini obogatimo program manifestacijama koje bi se održavale u predsezoni i postsezoni. Nužno je proširiti sezonu na 6 mjeseci. Bez kvalitetnog programa to nije moguće. Isto tako, stalnim uređenjem osnovne turističke infrastrukture, kao što su plaže i šetnice, stvara se osnova na kojoj se može dalje graditi turistička ponuda. Za početak sljedeće godine pripremit ćemo i projekt sanacije hotelske plaže kako bismo od nadležnog ministarstva i županije dobili sredstva za njenu sanaciju, jer je u jako lošem stanju, a nju koristi većina posjetitelja Karlobaga.

Kakva je suradnja s ostalim lokalnim jedinicama, županijom i središnjom vlašću?

Mislim da vam na to pitanje mogu dati odgovor kao što bi i svi načelnici i gradonačelnici naše županije odgovorili. Više od 14 godina sam u ovom sustavu i mogu slobodno reći da odnosi koje imam sa ostalim čelnicima nikad nisu bili bolji. Župan g. Petry nam je uvijek na raspolaganju i pomaže u realizaciji naših projekata. Sredstva koja dobivamo od županije za radove na pomorskom dobru konkretan su primjer mojoj tvrdnji. Što se tiče središnje vlasti, odnosno Vlade RH i ministarstava, navest ću podatak da nam je u ovoj godini od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture odobreno milijun eura za sanaciju luka i pomorskog dobra. To je jedan godišnji proračun naše općine. Nacionalnim programom oporavka te budućim financijskim okvirom EU za razdoblje od 7 godina osigurana su značajna sredstva koja mi kao jedinica lokalne samouprave moramo iskoristiti.

Koje su glavne prepreke s kojima se susrećete u vođenju općine i kako planirate riješiti te probleme?

Mislim da me u vođenju općine ne susreću nikakve posebne prepreke koje nemaju i ostali čelnici jedinica lokalne samouprave. Naš možda najveći problem je velika površina sa malim brojem stanovništva te velika razlika između broja ljudi koji prebivaju ovdje u zimskom razdoblju i broja koji se višestruko povećava u ljetnom razdoblju, a trebamo zadržati kvalitetu komunalnih usluga na istom nivou. To nije nimalo lako. Možda bi prilikom izrade strategija na nacionalnom nivou trebalo više računa voditi o malim sredinama ruralnog razvoja, iako ne mogu reći da naša središnja vlast to ne radi. Program Lika koji je proljetos donesen dobar je smjer u kojem je središnja vlast pokazala da vodi računa o svim jedinicama lokalne samouprave.

Kakvu poruku želite poslati građanima i što mogu očekivati u narednom razdoblju?

Svoje mještane želim pozvati da sudjeluju u programu proslave koji smo pripremili u narednom tjednu i da zajedno obilježimo 30 godina postojanja naše općine. Isto tako znam da koliko god se trudio uvijek može biti bolje i nastojati ću u razdoblju koje mi je ostalo do kraja mandata ispuniti ono što sam zacrtao, a njih molim da sugestijama i prijedlozima pomognu da naše mjesto i općinu učinimo još boljom.

L.O.