Je li prijava protiv Gimnazije Gospić nepotrebno dizanje tenzija i „pucanje topovima na komarce“?

1

Skupina od 50-ak nevladinih udruga okupljenih oko inicijative GOOD usprotivila se činjenici što su neki učenici Gimnazije Gospić prvoga dana škole, 9. rujna, nazočili komemoraciji povodom operacije „Medački džep“ održanoj na Trgu Stjepana Radića. Ondje su se okupili predstavnici državnog vrha, jedinica lokalne samouprave, hrvatski branitelji i mnogi građani. Iz GOOD-a su se potrudili i o ovome odmah izvjestili inspekciju resornog Ministarstva tražeći da se istraži cijeli slučaj. Inspekcijska ekipa iz Rijeke odmah je od ravnatelja Gimnazije Gospić Josipa Štampara zatražila službeno očitovanje. Evo što nam je o cijelom slučaju rekao ravnatelj Štampar.

-Mi smo se promtno očitovali o cijelom slučaju i sada očekujemo povratnu informaciju. Ono što nije istaknuto u toj priči svakako valja pojasniti. Mi smo nekoliko dana uoči komemoracije dobii iz Ličko-senjske županije poziv da im se pridružimo na tom događaju.

Bio je to prvi dana nove školske godine i razrednici su održali samo prve satove kako bi se upoznali sa razredima, razgovarali o gradivu, dostavili učenicima rasporede sati… Nakon toga, od 10.30 sati djeca su bila slobodna. Dakle, tko je god od njih tada bio na komemoraciji od 11 sati na dalje učinio je to svojom voljom. Da bi Gimnazija Gospić organizirala nekakav skup ili izlet u vrijeme održavanja nastave, mi moramo najmanje tri dana uoči toga od roditelja tražiti pristanak. Na ovaj način nazočnost manjeg dijela naših učenika na komemoraciji za „Medački džep“ stvar je slobodne volje te djece, a nikako nečiji „diktat“, pojasnio nam je ravnatelj Jospi Štampar.

Ono što inicijativa GOOD posebno ističe jest da je nazočnost učenika na komemoraciji za „Medački džep“ zapravo „manipulacija mladima“. Tim isitim udruga ne smeta da većina političkih stranaka u Hrvatsskoj imaju svoje klubove i udruge mladeži, a i u samim tzv. nevladinim udrugama djeluje mnogo mladih aktivista. To nikako nije manipulacija. Inicijativa GOOD ovoga je puta „pucala u prazno“. Možda to ne bi učinili kada bi znali da su tijekom ove vojno-redarstvene operacije, kao i tijekom Domovinskog rata, mnoge gospićke obitelji izgubile svoje najmilije, rođake i prijatelje. To su kategorije koje inicijativa GOOD i njihovi sufleri očito ne razumiju.

M. S.