Josipović u Senju: ‘Bura je nekad bila prepreka, a danas je prednost grada’

0

Predsjednik Ivo Josipović rekao je na današnjoj svečanoj sjednici senjskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada da se slaže da Senj zaslužuje cestu, dobru brodsku i prometnu povezanost i drugu infrastrukturu, no da svi znamo i da izgradnja infrastrukture ovisi o gospodarskim mogućnostima

‘Veselim se s vama što ste na dobrome putu jer, vjerujem, imate dobre mogućnosti razvoja’, rekao je hrvatski predsjednik i podsjetio na veliku povijesnu i kulturnu baštinu Senja te da se narodni duh u tom kraju uvijek poštovao.

‘Nakon izgradnje jozefinske ceste nastupilo je zlatno doba Senja, koji je postao gospodarsko i kulturno središte’, rekao je Josipović i dodao da danas očito treba tražiti nove mogućnosti.

Bura je nekad bila prepreka, a danas je prednost senjskoga kraja jer se može pretvoriti u energiju, istaknuo je.

Senj danas ima novu perspektivu iako se u njemu smanjuje broj stanovnika i raste nezaposlenost. On ima nove projekte koji vesele. Možda nema uvjeta za tekstilnu industriju, ali buru može pretvoriti u energiju, može razvijati turizam, istaknuo je, dodajući da Senj ima prednost raznolikih kulturnih aktivnosti i priredaba, da usporedo s tim raste broj noćenja turista te da je to dobra podloga za razvoj.

Kako je rekao, ‘veseli i namjera da grad Senj zajedno s udrugom Sanus izgradi rehabilitacijski centar za djecu oboljelu od malignih bolesti’.

Gradonačelnik Senja Darko Nekić naveo je rezultate rada Gradske uprave prošle godine. Osim napretka u prostornom planiranju, što će omogućiti novi razvojni zamah, istaknuo je skori početak gradnje rehabilitacijskog centra za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Grad Senj uspio je iz europskih fondova dobiti novac za turističku valorizaciju povijesne baštine i parka Nehaja, koji obuhvaća i istoimenu tvrđavu, te za izgradnju kanalizacije za naselje Trbušnjak.

Planira se izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe, projekt vrijedan oko 40 milijuna kuna. Dosad je za pripremu tog projekta potrošeno oko osam milijuna kuna.

Gradonačelnik Nekić naveo je i, kako je rekao, ‘drugu stranu medalje’. U Senju danas u odnosu prema 1991. godini živi oko dvije tisuće stanovnika manje, a stalno se smanjuje i broj gospodarskih subjekata.

Iako su, kako je rekao, svjesni da je vrijeme krize, nezadovoljni su zaobilaženjem Senja pri određivanju razvojnih projekata. S tim u vezi, istaknuo je da se nastavak autoceste od Rijeke do Žute Lokve opet odgađa, a o toj cesti ovisi razvoj Senja i susjednih gradova i općina.

Imamo planove i projekte i čekamo gradnju te ceste, rekao je Nekić i zamolio predsjednika Josipovića za razumijevanje i pomoć u rješavanju tog problema.

Predsjednik Ivo Josipović je u posljepodnevnim satima posjetio senjski Gradski muzej i stalni postav senjske sakralne baštine u katedrali sv. Marije.

(H/Foto:R. Labrović)