Kada lažna socijalna radnica prodaje svemoguće deke

0

Prošle godine smo u više navrata izvještavali o prevarama i krađama čije su žrtve bile mahom starije osobe. Lopovi obaju spolova predstavljali su se kao medicinsko osoblje, maseri ili prodavači medicinske opreme i svega i svačega. Dok je jedan član takvog „medicinskog tima“ pregledavao žrtvu, drugi je pretraživao kuću ne bi li se domogao novca i nakita. Policijska uprava ličko-senjska javlja kako najnovija prijevara Dolazi iz Novalje.

Ondje se nepoznata ženska osoba lažno predstavila 83-godišnjoj bakici kao socijalna radnica i ponudila joj na prodaju deku za iznos od 5 tisuća kuna, pri tome lažno navodeći da ta deka štiti od bolesti i produljuje život. Bakica je u prvoj rati dala lažnoj socijalnoj radnici iznos od 2 tisuća kuna, nakon čega je tek po odlasku nepoznate ženske osobe utvrdila da se radi o staroj i korištenoj deki.

Policija ponovno savjetuje građanima:

Ne puštajte nepoznate osobe u kuću ili stan;

Pitajte osobu tko je, otkud dolazi i što hoće od Vas;

Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično;

Ne nasjedajte na trikove, nesvjestice, malaksalosti, nuđenja na prodaju predmeta, knjiga i slično, prosjačenja i sličnih rizika;

Vozilo bez registracijskih oznaka upućuje na prijevarno ponašanje;

Zapišite registracijsku oznake vozila, marku, boju i slično;

O kretanju sumnjivih osoba izvijestite policiju na 192.

Pozivamo građane na oprez pri puštanju nepoznatih osoba u kuće, te da budu sumnjičavi i provjere tko im je ispred vrata. Ne nasjedajte na trikove jer lako možete postati žrtvom kaznenog djela, a u slučaju upornosti da netko uđe u stan odmah pozovite 192.

P. U./ L. O.