Karavana u čast poginulih suboraca

0
Foto: Ivana Sertić/ Detalj prilikom posjete općini Plitvička jezera

Pripadnici 128. brigade HV Sveti Vid iz Rijeke jučer su tradicionalno pohodili nekoliko točaka nekadašnje ličke bojišnice. Predvođeni predsjednikom Udruge Ivanom Štrkovićem oko 100 sudionika karavane obišli su dijelove bojišnice gdje su tijekom Domovinskog rata imali najžešće okršaje s neprijateljem, pri čemu je 26 branitelja poginulo, dok ih je više od 200 bilo ranjeno.
Jučerašnji obilazak Like započeo je u Čanku, gdje se u jesen 1991. godine dio postrojbe našao u potpunom neprijateljskom okruženju. Nekolicina branitelja je tada poginula, dok je nekolicina zarobljenih kasnije razmijenjena za pripadnike paravojnih postrojbi. Obilazak je zatim nastavljen u Ibrišićima kod Perušića, a nakon toga su posjetili Gospić. Ispred zgrade Županije dočekala ih je i pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić. Podno spomen-ploče postavljene u čast poginulih pripadnika 128. brigade HV Sveti Vid položeni su vijenci, zapaljene svijeće i kazivane molitve. Uslijedio je put prema Korenici gdje su goste iz Rijeke primili načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić i predstavnici braniteljskih udruga.
Ratni put ove proslavljene brigade kretao se od otočke bojišnice, preko Čanka i Perušića, Gospića i Korenice, pa sve do Mazina i Donjeg Lapca.

L. O.

U posjetu Čanku/Župa Perušić
U posjetu Čanku/Župa Perušić