Karlo Starčević povukao prijedlog proračuna – ide li Gospić na nove izbore?

0

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević povukao je prijedlog Proračuna za 2024. godinu, pokrećući tako političku buru u gradu. Ovaj neočekivani potez dovesti će do novih izbora za gradonačelnika, ukoliko se Starčević ne odluči na promjenu odluke do kraja godine, točnije 31. prosinca. Iako nije bilo vidljivih znakova da bi proračun mogao biti odbijen, ovakav razvoj događaja implicira složenije razloge iza gradonačelnikove odluke.

Izvori bliski Starčeviću sugeriraju da su unutarnji pritisci i uvjetovanja od strane njegovih najbližih suradnika, osobito oko izgradnje kaznionice i drugih značajnih projekata, igrali presudnu ulogu u donošenju ove odluke. Navodno, Starčević nije uspio postići suglasnost s vijećnicima oko prostornog plana. Sporni su bili planovi za nadogradnju postojeće kaznionice, projekta koji bi osigurao novih 250 radnih mjesta i investiciju od preko 70 milijuna eura, a koju je Starčević podržavao.

Situacija u Gospiću dodatno je postala napeta nakon prošlotjedne smjene direktora Komunalca Gospića Milana Mataije. Na njegovo mjesto imenovan je Svemirko Milković, što je dodatno zakompliciralo političku dinamiku.

Od izvora u gradskoj upravi doznajemo da je Starčević danas donio odluku o ukidanju ovlasti svojoj zamjenici Kristini Prši i tim je potezom onemogućio u preuzimanju funkcije gradonačelnika u slučaju svoje ostavke.

S obzirom na trenutnu političku turbulenciju u Gospiću, grad se suočava s periodom velikih izazova. Ukoliko Starčević ne povuče svoju ostavku, zakonska procedura nalaže da Vlada RH imenuje povjerenika koji bi obavljao dužnost gradonačelnika do prijevremenih izbora.

L.O.