‘Ko to tamo mulja?’

Pixabay

Turizam je bez sumnje sve jači adut najveće i svakako najljepše hrvatske županije. Prva asocijacija na ovu temu su Novalja, Senj, Plitvička jezera, ali i cijela lepeza manje poznatih destinacija čiji su nedostatci (ujedno i prednosti) njihov položaj u manjim, mirnijim i slabije naseljenim mjestima. Želeći privući gosta neki naši iznajmljivači soba, apartmana i kuća objavljuju na svojim i tuđim web-stranicama hrpu nebuloza.
Ako niste znali (a sada znate) Novalja je od Gospića udaljena 35 km(?), Zadar 46, a Plitvička jezera 30 km. Iz Perušića vam do Plitvičkih jezera (po tim umotvorinama) treba putovati svega 33 km, a do Zadra 42 km. Karlobag je na dohvat ruke, na svega 30 km. Nazvali smo dvojicu turističkih stručnjaka iz ove regimente obmanjvača.
-Pa što gost zna di su Plitvička jezera? Smanjio sam dionicu, a kad gost krene autom na Plitvice, voziće dok ne dođe,umno nam pojašnjava jedan od sugovornika. A Novalja, pitamo drugu „jaku turističku šaržu“.
-Pa Novalja je tu, na korak preko Velebita. Zato sam i napisa 35 km. Trajekt nisam spominja, skužiće sami kad dođu Priznu, zbori naš drugi sugovornik, također turistička faca „od formata“. Možda bi bilo dobro da ovakvi stručnjaci za kilometražu u svojim reklamama istaknu kako navedene udaljenosti vrijede isključivo i samo onda ako ste vlasnik helikoptera ili zrakoplova. Čini se da su naši šaljivi turistički djelatnici, vlasnici smještajnih kapaciteta, malo pobrkali zračnu udaljenost do neke okolne destinacije, od one cestovne. Također su se „zabunili“ pa su roštilji na drva ili struju postali restorani, a jedna ljuljačka za djecu-dječje igralište!!! U cilju što većeg angažmana svojih smještajnih kapaciteta, budalaštine i obmane su dopuštene. Kao i u onoj izreci vezanoj uz ratove i ljubavi.

L. O.

Nastavak ispod oglasa