Kreće nova etapa obnove Senjske luke

0

Ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić jučer je s direktorima tvrtke Izgradnja iz Crikvenice Arsenom Bistričićem i Goranom Rubčićem potpisao ugovor o izvođenju radova u luci Senj. Potpisivanju je svjedočio župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, a riječ je o realizaciji prve i druge faze šeste etape pojačanog održavanja luke.  Doznajemo kako su radovi vrijedni oko 6,212 milijuna kuna, a tvrtka Izgradnja je na javnom natječaju izabrana između četiri ponuđača jer je imala ekonomski najpovoljniju ponudu te među ostalim na izvedene radove ponudila jamstvo u trajanju od 60 mjeseci. Prva faza radova stajat će 3,116 milijuna kuna, rok izvođenja radova po pojedinoj fazi je 120 kalendarskih dana, a podmorski radovi počinju već sljedeći tjedan.

Prva faza radova kreće od gradskog parkirališta do zgrade Lučke kapetanije i obuhvatit će 70-ak metara luke, a druga faza radova ide do predjela Điga i obje faze obuhvatit će oko 150 metara luke. Radovi obuhvaćaju izradu novog temelja-korniža te obalnog zida, kao i zamjenu materijala iza obalnog zida i popločenje novim kamenom. Ove radove u luci Senj će s 3,5 milijuna kuna financirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a ostatak Lučka uprava Senj. Ovom prigodom župan Milinović je istaknuo:

Oglas

-oOvaj projekt je dokaz što znači imati dobre timove na razini općina i gradova i na razini županije, ali imati i dobre projekte koje onda i ministarstva i Vlada RH prihvaćaju za sufinanciranje. Bitno je istaknuti da i za sljedeće razdoblje imamo projekte vezane za područje Lučke uprave Senj u visini od 64 milijuna kuna, a koji bi se financirali iz EU fondova. To je trajektno pristanište Stinica II u visini od 15 milijuna kuna, uređenje luke Sveti Juraj koje košta oko 10 milijuna, te luke Senj u visini od 22 milijuna kuna i luke Karlobag u visini od 16 milijuna kuna. Županija u okviru svojih financijskih obveza sudjeluje u poboljšanju infrastrukture na pomorskom dobru pa je u protekle dvije godine za te namjene iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 3,5 milijuna kuna. Od tog iznosa za Senj je izdvojen milijun kuna i dio tih sredstava u visini od pola milijuna kuna nedavno je uložen u uređenje Banje i plaže u Jablancu, a iz županijskog proračuna ćemo i dalje pomagati takve projekte. U županijskoj Razvojnoj agenciji LIRA imamo pripremljeno 45 projekata koji su vezani za razvoj Ličko-senjske županije i vrijedni su oko 152 milijuna kuna, istaknuo je župan dr. Darko Milinović.

L. O.