Krizma u Otočcu i proslava zaštitnika župe Presvetog Trojstva

0

Danas na blagdan Presvetog Trojstva župa Otočac svali svog nebeskog zaštitnika.

Svečanu koncelebriranu svetu misu u 11 sati u našoj župi predvodio je i propovijedao mons.dr.Mile Bogović biskup Gospićko-senjski, u zajedništvu s mons.mr.Tomislavom Šporčić generalnim vikarom biskupije i otočkim župnikom, vlč.Milom Rajković župnikom iz Švice, vlč.Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne, te đakonom Ivicom Tollom.

Na današnji dan je u našoj župi je i Krizma, podjela sakramenta sv.Potvrde. Prije početka svete mise iz župnog dvorišta 80 krizmanika i krizmanica sa svojim kumovima i kumama u procesiji je ušlo u crkvu.

Na početku misnog slavlja preuzvišenog Oca biskupa pozdravio je domaćim mons.Tomislav Šporčić koji se zahvalio biskupu na današnjem dolasku kao pastiru Crkve.

U ime roditelja krizmanika biskupa je pozdravila prigodinim i biranim riječima gospođa Elizabeta Božičević majka krizmanice i suradnica u župnoj katehezi mladih.

U ime krizmanika biskupa je pozdravio krizmanik Dario Eror, zajedno s jednom krizmaniciom koja je biskupu uručila buket cvijeća kao dobrodošlicu u našu župnu zajednicu.

U svojoj homiliji biskup je kazao kako nam Potvrda daje »osobitu snagu Duha Svetoga« da, kao »pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, širimo i branimo vjeru«, da »hrabro ispovijedamo ime Isusovo« i nikad se ne stidimo njegova križa.Dalje biskup je govorio o blagdanu Presvetog Trojstva koje u nama želi produbiti otajstvo Božjega života. Kao vjernici pozvani smo odgovoriti na neizmjernu ljubav Očevu koja nam se očitovala u Sinu i stalno je djelotvorna u Duhu Svetom koji nam je dan. Po sakramentu krštenja postali smo dionici života božanskog Trojstva. Znakom križa i i pozdravom na samom početku našega euharistijskoga slavlja ispovijedamo svoju vjeru u objavljenoga Trojstvenoga Boga.

Biskupsko geslo je ”U ime Oca, Sina i Duha Svetoga”. Biskup Bogović je rekao da svoje biskupsko djelovanje želio započeti u Božje ime posvećeno trima božanskim osobama. U to se ime krštava, s tim riječima se započinje svaki rad. Biskup Bogović kršten je u crkvi Presvetog Trojstva u Slunju, a danas je u crkvi presvetog Trojstva u Otočcu. Iznad natpisa nalazi se štit koji je uzet s grba ličkih plemića Petrovića. U sredini štita je smeđi križ stiliziran u obliku glagoljskog slova “a”. Ispod križa na štitu ucrtana su tri trokuta također smeđe boje koja simboliziraju kopneni dio biskupije s njegovima trima vrhuncima (Velebit, Plješivica, Klek) koja oplakuju more i natapaju vodopadi (Plitvice, Rastoke).
Na kraju je biskup kazao kako će danas krizmanici primiti Duha Svetoga i očekujemo da će taj dar u njima rasti i dati im snagu da i dalje budu zreli kršćani, dobri vjernici. Molimo za njih, pozvao je Biskup, da snagom Duha Svetoga ostanu odgovorni članovi svojih obitelji i Crkve.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama, za vrijeme pričesti pjevao je župni VIS “Trinitas” predvođen za orguljama Anom-Marijom Jurković.

I.B.