Kuterevo kao lijek od stresa

0
LIKA-Tkalacki stan, naprava koja nestaje. M. Smolcic

Na području Kutereva kod Otočca djeluje devet udruga čiji se rad temelji na tradicijskim zanatima, ekologiji, etno naslijeđu i pružanja utočišta medvjedima i ponyjima. Od voditelja Utočišta za medvjede Ivana Crnkovića Pavenke doznajemo kako su uznapredovale pripreme za nastup kuterevskih udruga na priredbi „Jesen u Lici“.

-Udruge s područja Kutereva okupit će se da bi tijekom priredbe „Jesen u Lici“ prezentirale tri teme tijekom tri dana. Predstavit ćemo drvenariju koja se stoljećima stvara od velebitskih stabala, uz stare alate i tehnologiju korištenu stoljećima. Drugoga dana izložbe u središtu pozornosti bit će najpopularniji kuterevski proizvod, tamburica dangubica ili kuterevka, kako su je još nazivali Ličani. Zvuci dangubice iz Kutereva  odzvanjali su ličkim pašnjacima kroz mnoga stoljeća jer su je najviše svirali pastiri kod blaga. Treća tema s kojom ćemo se predstaviti vezana je uz vrijedne ženske ruke kada će nam djevojke i žene iz Kutereva prezentirati stare tehnike pripreme vune, predenje, pletenje i druge vještine ručnoga rada. U ovim prezentacijama angažirat ćemo osmero muškaraca i žena, ističe Pavenka.

Na štandu Utočišta za medvjede bit će i 10 mlađih ljudi odjevenih u ličke narodne nošnje. Oni će djelovati kao dekoracija jer je riječ o djevojkama i dečkima volonterima koji potječu iz nekoliko eruropskih država. Kuterevo i smireniji životni stil prigrlili su kao spasonosnu formulu protiv stresa.

M.S.