LAG Lika prezentirala novi projekt

Kako je bilo i najavljeno LAG Lika održao je danas sastanak s ugostiteljima pod radnim naslovom „Domaće namirnice u ugostiteljskim objektima – stvaranje platforme za suradnju“.Bila je ovo zapravo prezentacija LEADER programa i SWOT analiza razvojnih mogućnosti područja za potrebe izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a Lika 2014-2020. Današnji sastanak dio je projekta kojeg LAG LIKA provodi u suradnji s Ličko-senjskom županijom – „Promocija gastro-turističke ponude Ličko-senjske županije“, a u dvorani Instituta „dr. Ivo Pilar“ u Gospiću okupio brojne stručnjake i poduzetnike čije su aktivnosti vezane uz ugostiteljstvo.
Voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević predstavio je projekt „INTEGRA LIKA 2020“ koji sadrži sveobuhvatne integralne mjere za povećanje gospodarske aktivnosti ovog područja, revitaliziranje poljoprivredne i stočarske proizvodnje i prerade, te njegovo pozicioniranje kao poželjne i ekološki prihvatljive turističke regije s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom i specifičnom autohtonom gastronomskom ponudom. Tomislav Kovačević istaknuo je brojne prednosti projekta, kao jamstva njegove implementacije u gospodarske tokove.
-Jedan vrlo bitan dio ovog projekta je uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe – pri čemu bi se uspostavila suradnja ugostitelja s lokalnim OPG-ima na području LAG-a Lika, ali i na području susjednih LAG-ova. Time bi se postiglo da se npr. lički škripavac može kušati u ugostiteljskim objektima u priobalnom dijelu ili da se kvalitetno maslinovo ulje može pronaći u ugostiteljskim objektima u Lici. Ovo je prilika za jačanje gastro-turističke ponude područja kroz ponudu delicija napravljenih od kvalitetnih domaćih namirnica jer je upravo ugostiteljska ponuda jedan od prvih kontakata posjetitelja s krajem i lokalnim običajima, rerkaoj između ostaloga direktor Kovačević.
Sastanku su prisustvovali Marko Sokolić, predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije, Dragan Hećimović, predsjednik Ceha ugostitelja Grada Gospića, predstavnici Grada Gospića, Ličko-senjske županije i LIRA-e. Potporu projektu svojom nazočnošću i spremnošću za međusobnu suradnju, dali su i predstavnici susjednih LAG-ova: LAG Gorski kotar, LAG Vinodol te LAG Mareta. Zajednički je stav prisutnih kako je ovo odlična platforma za zajedničku suradnju u cilju pozicioniranju ličkih područja na turističku kartu kvalitetne i prepoznatljive gastronomske ponude. Ovaj je sastanak bio prilika i za prezentaciju uspješnog projekta „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda kroz koji Srednja škola Plitvička jezera u suradnji s Gospodarskom školom Varaždin educira buduće ugostiteljske kadrove o tradicijskim regionalnim gastronomijama uvodeći lokalno proizvedene namirnice i tradicijske recepte u ugostiteljske objekte.

LAG Lika/L.O.

Nastavak ispod oglasa