Ličani baš i ne ljube šparoge

0

U ponudi svega i svačega tržnica u Gospiću može se danas pohvaliti  i velikom ponudom šparoga. Ova slasna i zdrava biljka nudila se po cijeni od 25 kuna za svitak. U konačnici bi to iznosilo oko 150 kuna za kilogram, ali vremešna prodavačica napominje „’ko bi se prtija po škrapi i gleda di će ga zmija ujst za manje novaca od ovih“! Unatoč svemu „za“ i „protiv“ čini se da  se šparoga ovih dana neće pretjerano konzumirati na ovom području. Ili zbog cijene, ili zbog prehrambenih navika Ličana.

Nudilo se nešto svježih srdela miješanim sa inćunima, po uobičajenih 20 kuna za kilogram. Sadnice voća i ukrasnog bilja i danas su bile „in“, a prema riječima prodavača, Gospićani i dalje najviše kupuju jabuke i kruške, uz sve izraženiju potražnju sadnica višanja, trešanja, marelica i aronije.

Na dijelu tržnice koja nudi robu u rasponu „od igle do lokomotive“ roba je najviše deklarirana „made in China“, pa čak i dresovi naših nogometnih zvijezda. Iako su cijene uglavnom uredno istaknute, posvuda se moglo naići na strpljivo cjenjkanje, ne bi li se roba kupila jeftinije. Kao i za svakoga posjeta tržnici, obavezno pratimo radove na izgradnji novo dijela toga „trbuha grada“. Rekoše nam radnici kako se trenutno  kopaju kanali za postavljanje vodovodnih i odvodnih cijevi, nakon čega se nastavljaju površinski radovi.

M.S.