Ličanke i Ličani kandidati izbora za EU parlament, prijava ministra Kuščevića i predsjednika Vrhovnog suda Đure Sese

0

Slobodarska stranka Hrvatske zadnja je registrirana politička stranka u RH. Među zadnjima su prijavili svoju izbornu listu za Europski parlament. Nositelj liste je Miro Matijević iz Vrhovina, a među ukupno 12 kandidata je i Zdenka Prpić iz Krivog Puta, bliska rođaka legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana.

Istoga dana kada je Miro Matijević  u ime stranke DIP-u predao kandidacijsku listu, uputio je glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću kaznenu prijavu zbog pripreme na počinjenje više kaznenih djela na Izborima za Europski parlament od 23. do 26. svibnja 2019. U prijavi se ističe Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, zločinačko udruženje  kažnjivo prema članku, izborna prijevara i netransparentnost valoriziranja rezultata izbora u izbornom računarskom centru  APIS, odnosno onemogućena kontrola. Kao osumnjičenici se navode ministar Lovro Kušćević i Đuro Sessa, Predsjednik Vrhovnog suda i DIP-a.

Slobodarska stranka Hrvatske im na teret izostanak traženih informacija vezanih uz podatke  o broju birača po županijama, gradovima i općinama, što je službeno zatraženo u rujnu 2018., kao i izostanak neovisne kontrole  koja bi pratila unos i obradu podataka sa birališta u APIS-u (računski centar) itd.

U prijavi se ističe kako neki  gradovi i općine s više od tri tisuće stanovnika imaju više birača od stanovnika: Novalja iz Ličko-senjske; Crikvenica, Malinska, Dubašnica i Novi Vinodolski iz Primorsko goranske; Makarska, Okrug, Supetar i Vodice iz Splitsko dalmatinske; Benkovac, Obrovac, Preko i Vir iz Zadarske te Medulin iz Istarske županije.

M.S.