Lički sirevi su i dalje vrlo traženi

Polutvrdi kravlji sir jedan je od najkvalitetnijih i najtraženijih proizvoda Sirane OPG Kolačević iz Kalinovače u Donjim Pazarištima. Ova obitelj uzgaja krave na pašnjacima doslovno u podnožju Velebita i njima ne treba reklame tipa „mleko z bregov“. Već dulje vremena na tržištu se ne može kupiti njihov najviše nagrađivani polutvrdi kravlji sir. Pri tome nisu u pitanju problemi tehnološke naravi već nešto sasvim drugo, pojašnjava vlasnik sirane Nikola Kolačević.

-Mi dnevno preradimo oko 500 litara kravljeg mlijeka. Od te količine pola proizvedeno sami, a polovicu otkupimo od naših kooperanata u susjedstvu. Iako se doima velikom količinom, to nam je zapravo malo, s obzirom na traženost našeg proizvodnog asortimana. Najviše mlijeka preradimo u popularni lički sir škripavac, jogurt, basu i skutu. To je jedini razlog zbog kojega već dulje vrijeme na tržištu nema tvrdog i polutvrdog kravljeg sira. Tek povremeno proizvodimo ove vrste sireva, ali su ukupne prikupljene količine mlijeka premale za svu planiranu proizvodnju naše sirane, definirao je Nikola Kolačević.

Nastavak ispod oglasa

Zimus je ličko tržište ostalo bez vrhunskih proizvoda sirane poduzeća „Vegium“ na Baškim Oštarijama čiji je proizvodni pogon zadesio požar. Njihovi sirevi također su se mnogo puta ovjenčali šampionskim titulama na različitim priredbama u Lici i znatno šire.

L. O.