Lika kao idealno mjesto za Outward Bound sustav edukacije

0

Prigodnom svečanošću u Velikom Žitniku je otvoreno Nastavno središte hrvatske škole Outward Bound. U svečanom dijelu programa nazočne je pozdravio predsjednik Starateljskog vijeća Outward Bound Damir Begović koji se zahvalio članovima „Rotary“ cluba i svim dobročiniteljima koji su pomogli da bi se završio projekt vrijedan oko 5 milijuna kuna. Staru zgradu škole Grad Gospić je prepustio Outward Boundu koji ju je potpuno preuredio, sanirao i prenamijenio. Gradonačelnik je tada bio sadašnji župan Milan Kolić koji je posebno pozdravio ovaj projekt i njegove realizatore.

– Čestitam svima koji su sudjelovali u aktivnostima na obnovi i prenamjeni stare škole. Moram pozdraviti i mještane Velikog Žitnika koji su za susjede dobili mlade ljude koji žele učiti u prirodi, koji uče da bi sutra postali voditelji timova. Nedaleko odavde rođen je veliki sin Like i Hrvatske dr. Ante Starčević, a tek nešto bliže Gospiću i naš poznati znanstvenik Nikola Tesla. Ovi velikani, prelijepa priroda i marljivi ljudi samo su neke prepoznatljivosti ovoga kraja. Na ovaj način Lika se uključila u svijet, Lika je prepoznala svijet. Uz ovu školu učimo mlade ljude temeljnim vrijednostima, učimo ih zajedništvu i uvažavanju. Ovaj objekt ništa ne vrijedi ukoliko ne bude korišten, ukoliko ne bude konzumiran.Ovdje dolaze mladi i stručni ljudi, uče se timskom radu i sjedinjenju s prirodom, rekao je između ostaloga župan Milan Kolić.

U ime domaćina nazočnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Gospića, dok se kao najveći donator nazočnima obratio zagrebački poduzetnik Branko Vojnović. Ravnateljica Hrvatske outward Bound škole Lovorka Šimunec s ponosom je istaknula kako je kroz ovaj sustav edukacije tijekom 10 godina prošlo oko 2 500 mladih ljudi. Sustav Outward Bound škola novi je, proeuropski pristup edukacije mladih koji se kroz snalaženje u prirodi i edukaciju vještina potrebnih za preživljavanje upoznaju s vlastitim mogućnostima, uz naglasak na timski rad.

L. O.