Lika spremno dočekala zimu

2

Oko tisuću stanovnika zaseoka i ruralnih mjesta na području uz Jadransku magistralu četvrti dan je bez struje. Orkanska bura koja puše i do 140 kilometata na sat na području Karlobaga i Senja ovih je dana potrgala mnoge dalekovode.

Na terenu je oko 15 ekipa koje neprestano rade na kvarovima zbog kojih je u posljednja četiri dana tri tisuće kupaca, od kojih 98 posto kućanstava, bilo bez električne energije.

– Uspjeli smo otkloniti mnogo kvarova, no bojimo se lošeg vremena koje je najavljeno da nam ne bi posao bio uzaludan, da ne bi vjetar srušio ono što smo popravili. Jučer smo uspjeli popraviti tri magistralna dalekovoda, vraćena je struja većim mjestima poput Jablanca, a danas radimo na osposobljavanju Zavižana i Krasna. Južni dio od Karlobaga napojili smo sa zadarske strane. Za sada je situacija vrlo dobra ako bura opet sve ne pokvari – objasnio nam je Nikola Šuletnić, direktor Elektrolike čiji radnici neumorno rade unatoč buri.

Snijeg u Lici nikada nije bio problem

Za “snježne” cestarske ekipe u Lici kada je snijeg u pitanju nema nikakvih iznenađenja. Otkad je samostalne Hrvatske nikada nije bilo većih problema jer istrenirani Ličani, oduvijek navikli na veliki snijeg zimi, bijeli pokrivač nikada nisu dočekali nespremni.

Luka Matijević, šef Županijskih cesta Ličko-senjske županije, kazao nam je da zimu uvijek dočekaju pripravni s obzirom na to da je Lika poznata po snijegu.

Na nekim područjima županije snijeg je dosegao visinu od pola metra, dok ga u Gospiću trenutačno ima 32 centimetra. Rekorder je Zavižan sa 72 centimetra. Ceste su prohodne, očišćene od snijega.

Zahvalnost za ličku zimu bez problema i vojnih intervencija idu vrijednim ekipama i uhodanom sistemu.

Županijske ceste pokrivaju 1355 kilometara prometnica koje čiste na deseci stojeva – 11 kamiona s priključenim ralicama i posipačima soli, deset manjih vozila s ralicama, devet utovarivača zaduženih za probijanje velikog snijega, šest manjih vozila za preventivne akcije te devet strojeva za utovar soli i posipavanje.

Inženjer Nadislav Babić iz Županijskih cesta objasnio nam je da se prognoza vremena uvijek prati, zimska služba aktivna je od početka studenoga kada počinju pripreme za zimsku sezonu. Od DHMZ-a svakodnevno primaju prognozu za sljedeća 24 sata tako da ih nikakve vremenske (ne)prilike ne mogu iznenaditi.

Iva Vidović/Agencija VLM