Lovac uhvaćen u krijumčarenju zaštićenih životinja iz Like

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice stali su na kraj nezakonitom lovu na zaštićene životinje u Lici, otkrivši mrtvog smeđeg medvjeda i srndaća skrivene u vozilu.

Na redovnom pojačanom nadzoru na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole, 28. svibnja, carinski službenici zaustavili su vozilo kojim je upravljao hrvatski državljanin.

Nastavak ispod oglasa

Vozač je na upit službenika o tome prevozi li nešto u vozilu izjavio da se vraća iz lova u Lici, navodeći da u vozilu ima ustrijeljenog srndaća. Za dokaz, predočio je Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta, izdanu od ovlaštenika prava lova, navodi Carinska uprava.

Međutim, nakon što su službenici posumnjali da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, pregledom vozila u prtljažnom prostoru otkriven je smeđi medvjed, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi.

Medvjed je na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske i strogo je zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode, Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama i Zakona o lovstvu. Iz Ministarstva poljoprivrede pojašnjavaju da je riječ o vrsti kojom se gospodari sukladno Planu gospodarenja.

Za provođenje daljnjih ispitnih radnji, o svemu su izviješteni policijski službenici, a istraga je u tijeku.

L.O.