Među mladima porast konzumiranja duhana i alkohola

Okrugli stol pod nazivom „Prevencijom protiv ovisnosti“ okupio je u holu Kulturno-informativnog centra u Gospiću sve sudionike priče čija je zadaća sprječavati ovisnost, posebice među mlađom populacijom: Policijsku upravu ličko-senjsku, Ličko-senjsku županiju, Grad Gospić, Općinsko državno odvjetništvo, Centar za socijalnu skrb gradova Gospića i Senja, Prekršajni sud, Podružnicu Obiteljskog centra Senj, Zavod za javno zdravstvo ličko-senjske županije i Županijsku komisiju za suzbijanje ovisnosti. Zaključak skupa mogao bi se svesti u jednu rečenicu: Konzumiranje opojnih droga stagnira, ali zato mladi sve više uživaju alkohol i duhanske proizvode!
Županijska koordinatorica za suzbijanje ovisnosti o opijatima i prevenciju Dubravka Rukavina navodi samo neke od brojnih aktivnosti provedenih u 2015. godini.
-Zabrinjavajuće je što se bilježi porast konzumiranja alkohola i duhana kod mladih ljudi, najčešće adolescenata iz srednjih škola. Realizirane su brojne radionice, održana predavanja, podijeljeni su promidžbeni materijali, vršene ankete, obavljali se razgovori… Lani je na ovu temu županijski Zavod za javno zdravstvo održao 89 predavanja i radionica, pri čemu je bilo obuhvaćeno 1450 učenika, a bile su obuhvaćene sve osnovne i srednje škole na području Ličko-senjske županije. Istraživanja su pokazala kako sve više mladih konzumiraju alkohol i duhanske proizvode. U ovome problemu značajnu ulogu u sprječavanju ovisnosti ima obiteljsko okruženje, ističe Dubravka Rukavina. Svi sudionici „Okruglog stola“ napominju kako je dostupnost alkohola i duhanskih proizvoda adolescentima jedan od najvećih problema,s vrlo štetnim posljedicama po zdravlje mlađe populacije.

L. O.

Nastavak ispod oglasa