Ministrica Vučković: Kroz osmišljene mjere u godinama koje slijede Lika će postati mjesto idealno za život

Na ovogodišnjoj 22. Jeseni u Lici kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, otvorenju je nazočila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ministrica Vučković podsjetila je kako Vlada RH itekako skrbi o poljoprivredi Like, što se očituje  po ulaganjima od 1,3 milijarde kuna iz dvaju fondova.

„Nas u Vladi u velikoj mjeri ohrabruju upravo podaci o interesu stanovništva Like za projektima financiranima pomoću sredstava Europske unije. Proizvodnja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete prepoznatljivih i na razini Europske unije, kao i svaki prijavljeni projekt povećavaju kvalitetu života stanovnika Like, a uvjereni smo da ćemo dobro osmišljenim mjerama i u godinama koje slijede privući ne samo interes za ulaganja već i interes za odabir Like kao mjesta idealnog za život“, istaknula ministrica Vučković.

Nastavak ispod oglasa

Kroz mjere Programa ruralnog razvoja te kroz izvorne i tržišne potpore u županiji je do sada kroz 15.128 ugovora odobrena vrijednost potpore u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 1,2 milijarde kuna. Samo u posljednjih 4 godine kroz mjere Programa ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ukupno je ugovoreno 827 milijun kuna kroz 9.224 odluke o financiranju, a isplaćeno je 661 milijun kuna. Od toga je više od 18 milijuna kuna uloženo u izgradnju i opremanje 3 dječja vrtića te je razminirana površina od 5.366.101,70 m2 u vrijednosti 63 milijuna kuna. Zahvaljujući EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja uloženo je 13,2 milijuna kuna u 4 vodoopskrbna projekta, 13 milijuna kuna u 4 projekta izgradnje nerazvrstanih cesta, obnovljena su 2 groblja te izgrađen jedan društveni i jedan vatrogasni dom. Možda najvažnije za perspektivu županije, 14 milijuna kuna dodijeljeno je 62 mladih poljoprivrednika koji su prijavili projekte vrijedne više od 20 milijuna kuna, kao i 38 pokrenutih nepoljoprivrednih djelatnosti. Čak 175 malih poljoprivrednih gospodarstava prijavilo se na mjeru 6.3.1. te im je odobreno ukupno gotovo 20 milijuna kuna.

L.O.