‘Most domovine i dijaspore’ – Udruga “Hrvatski dom” organizira javne tribine u Munchenu i Stuttgartu

0

Udruga za promicanje svijesti o zajedničkom domu, ‘Hrvatski dom’, organizira dva predavanja u Njemačkoj čime promovira ‘izgradnju mosta između iseljene i domovinske Hrvatske’. Tribine kao poveznica domovine i dijaspore ‘Hrvatski dom’, udruga sa središtem u Zagrebu, organizira prve dvije javne tribine ovakvog tipa u hrvatskom iseljeništvu čime žele započeti tradiciju koja bi u budućnosti predstavljala ‘most između domovine i dijaspore’, poručuju organizatori. Cilj tribine je aktivan rad na terenu što je najbitnija razlika u radu ove i ostalih udruga koje većinom obavljaju administrativne radove i publikacije.

Predsjednik udruge je Romano Sole, poznati glazbenik i aktivist iz dijaspore dok mu je desna ruka i zamjenik Gordan Masnjak. – Misija udruge je aktivno djelovanje na zagovaranju, osmišljanju, projektiranju, predlaganju i provedbi cjelovitog ekonomskog i duhovnog razvoja RH i njezinih dijelova – rekao nam je Masnjak dodavši kako od tribine očekuju da ‘nakon svih silnih godina gdje je dijaspora upoznavana sa stanjem u domovini preko raznih emisara koji većinom traže novac, napokon pokažemo pravo stanje u Hrvatskoj i njezinu nespremnost za ulazak u EU’. Od pitanja dijaspore, do referenduma i politike u RH Inače, ‘Hrvatski dom’ je dio UZMAH-a, jedinstvene mreže od čak trideset i tri udruge diljem Hrvatske.

UZMAH, kako piše na istoimenoj stranici organizacije, služi povezivanju aktivnih organizacija i pojedinaca, potiče sinergiju i interakciju među njima, te okuplja službene kontakte i zajedničke aktivnosti raznih organizacija i pojedinaca ili cijele Mreže na jedinstvenom mjestu. Dakle, iseljenici će moći posjetiti tribine na sljedećim lokacijama:

Petak, 16.11., od 18:00 –  München, dvorana kluba “Villa Flora” (na prvom katu), Hansastr.44

Subota, 17.11., od 16 sati –  Stuttgart (Bad Canstatt), dvorana udruge “Velebit”, Mercedesstr.23

Govornici i teme:

Romano Sole – Tema ‘Gradnja mosta između iseljene i domovinske Hrvatske’

Dr. Aleksandar Soltyšik – Tema ‘Referendum i neposredna demokracija’

Gordan Masnjak – Tema ‘Presijek trenutne političke situacije u RH’

Moderator tribine: Ratko Martinović

 

Nakon tribine u Munchenu, gostima će biti prezentirana i vrhunska hrvatska vina, koja će predstaviti jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, Ernest Tolj (vlasnik Eurocable Gruppe i Vinar Saint Hills), u suradnji s poznatim hrvatskim poduzetnikom i distributerom kvalitetnih vina, Stjepanom Čuljkom iz Munchena. Nakon tribine u Stuttgartu, posjetitelje očekuje zabava s hrvatskom glazbom uživo.