Muzej Gacke u Otočcu također će imati raznolik program

U ovogodišnjoj manifestaciji Noć muzeja sudjeluje i Muzej Gacke Otočac koji će u cjelovečernjem programu predstaviti važnost očuvanja baštine za budućnost.

Muzej Gacke svoja vrata otvara u 17:30 uz ponudu tradicionalnih pića i slastica. U 18 sati bit će otvorene dvije izložbe u prizemlju zgrade: „Arheološka baština Gacke“, izložba posvećena bogatoj arheološkoj povijesti na kojoj će biti predstavljeni do sada neizlagani predmeti i „Krosna: Izbor pjesama Jadranke Prše“, izložba posvećena prvoj zbirci pisanoj na gackoj čakavštini, tj. posvećena gackim čakavskim govorima koji su od 2018. upisani u Registar kulturnih dobara RH.

Nastavak ispod oglasa

Novu knjigu autora Milana Kranjčevića – „Kompoljski govor 20. stoljeća“ – u 19 sati u maloj dvorani na katu predstavit će dr. sc. Ivana Kurtović Budja iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, prof. Snježana Orešković i prof. dr. Jasminka Brala Mudrovčić. 

U 21 sat u kinu učilišta će biti prikazana britanska komedija „Vojvoda“ utemeljena na stvarnom događaju, jedinoj krađi umjetničkog djela iz Nacionalne galerije u Londonu koju je 1961. isplanirao i realizirao 60-godišnji taksist Kempton Bunton. 

Stručna vodstva kroz stalni postav u Noći muzeja bit će organizirana u 21 i 22 sata. Muzej Gacke ostaje te večeri otvoren do 23 sata, a ulaz je slobodan.

L.O.