Na današnji dan obljetnica osnovanja HDZ-a.

5


U Zagrebu je 17.lipnja 1989.godine osnovana Hrvatska demokratska zajednica. Utemeljenju stranke koja je pobijedila na prvim demokratskim izborima 1990.godine i svim kasnijim osim onih 2000. predhodilo je nekoliko koraka.

Tako je 26.siječnja 1989. na Plešivici formiran „inicijativni krug HDZ-a“ a 28.veljače na tribini DKH usvojen je „Prednacrt programskih osnova HDZ-a“. Potom je 17.lipnja održana tajna osnivačka skupština HDZ-a u prostorijama NK Borca u zagrebačkom Staglišću, nakon što je skup sazvan u hotelu „Panorama“ zabranjen.

Oglas

Jedan od utemeljitelja HDZ-a je i politički uznik Đuro Perica. Nakon raskola unutar Inicijativnog kruga HDZ-a na tzv. Tuđmanovu grupu i ostale, dr.Franjo Tuđman izabran je za predsjednika stranke. Još prije osnutka HDZ-a Tuđman je krenuo među hrvatsko iseljeništvo i pridobio ga , što je bilo „pola posla „ za pobjedu na izborima 1990.

Otočac – centar Ličkog HDZ-a

Dana 16. siječnja 1990.godine osnovan je Inicijativno odbor HDZ-a za Liku, Gacku i Krbavu u Čovićima kraj Otočca. Na sastanku je bilo 25 osnivača među kojima i Dražen Bobinac ( pokojini ), Ante Karić ( pokojini ) Josip Bulog ( pokojini ) , Milan Orešković-Pan, Franjo Orešković, Ivica Njegovan, Željko Laškarin, Drago Kostelac , Stjepan Kostelac – Kres, Dane Bobinac, Ivica Furlan. Ivica Vičić, Josip Grčević , Ivan Bižanović , Ivica Dubravčić , Emil Orešković ( do drugih imena nismo uspjeli doć ). Uvodno izlaganje imao je Ante Karić, a za predsjednika IO HDZ-a izabran je Dražen Bobinac, dr.veterinarske medecine.

Sedamnaestu obljetnicu osnutka HDZ-a u Gackoj dolini obilježili su članovi Inicijativnog odbora HDZ-a za Liku, Gacku i Krbavu sastavši se u bistrou »Dine« u Čoviću gdje je 16. siječnja 1990. osnovan prvi lički HDZ na čelu s dr. vet. med. Draženom Bobincem, prvim predsjednikom.

Spomen ploča je postavljena u navedenom lokalu bistro „Dine“ u Čovićima kao znak utemeljenja HDZ-a na ovim Ličkim prostorima .

( hd – b )