Nastavak uređenja šume Jasikovac

0

Ovih su dana intenzivirani radovi u šumi Jasikovac, resursu prirodne baštine i omiljenom šetalištu građana Gospića. Ovaj je projekt od ranije uključen u ekološku mrežu „Natura 2000“ pa će se naredni projekti provoditi  i financirati iz EU sredstava. Radovi se provode u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“, koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa  „Konkurentnosti kohezija 2014.-2020.“.

U tijeku su radovi na montaži informacijskog centra, postavljanju  sjenica, čišćenju i uređenju staza, kao i postavljanje rasvjetnih tijela. Postavljanju LED rasvjetnih tijela obavit će se duž glavne staze i u središnjem dijelu Jasikovca. Riječ je o ekološki prihvatljivoj rasvjeti koja  ne šteti životinjskom svijet, poglavito ne pticama, dok omogućuje posjete šetačima i sportašima pri smanjenoj vidljivosti.  

U Jasikovcu je također uređen prostor za postavljanje amfiteatra i klupa potrebnih za održavanje raznih manifestacija. U narednom razdoblju najavljena je izgradnja dječjeg igrališta, umjetne stijene za penjanje, a ovih dana je postavljena trim sprava u fitness vježbalištu.

Završetak projekta očekuje se do kraja ove godine. Na ovaj će način Jasikovac postati turističko-rekreativno odredište i omiljeno okupljalište građana svih uzrasta. Izvođači radova su Komunalac Gospić d.o.o. i Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega. Ukupna vrijednost projekta je cca. 2 milijuna kuna.

M. S.