Nastavljaju se aktivnosti “UZMAHA” – Podjela letaka o poboljšanju referendumskih uvjeta

0
Slavonski Brod
Slavonski Brod

 

Slavonski Brod
Slavonski Brod

Aktivistička mreža “UZMAH” nastavlja sa svojim aktivnostima u borbi za poboljšanje  nepovoljnih i nedemokratskih uvjeta za raspisivanje referenduma u Republici Hrvatskoj, pa su ovog vikenda letke s tekstom “Deklaracije o poboljšanju referendumskih uvjeta”, aktivisti UZMAHA dijelili po trgovima  većine hrvatskih gradova. Podsjetimo, deset posto glasova biračkog tijela koji su u Hrvatskoj potrebni za raspisivanje referenduma, jedan je od najviših pragova u Europi; npr u Sloveniji je potrebno prikupiti 40.000 potpisa (oko 2,3 posto), a u Italiji i Švicarskoj manje od 1 posto birača.

Zagreb
Zagreb

Postotak je neproporcionalno visok u odnosu na druge oblike izbora – za kandidaturu za predsjednika republike potrebno je sakupiti 10.000 potpisa, a saborski se zastupnik u pravilu postaje već sa petnaestak i manje tisuća glasova. Rok za prikupljanje referenduma je u europskoj demokratskoj praksi znatno duži nego u Hrvatskoj. U Litvi je to 3 mjeseca, u Mađarskoj 4 mjeseca , Italiji 3 mjeseca, Švicarskoj 3 mjeseca itd. Jasno je vidljivo je, kada otvaramo demokratsko pitanja referenduma i neposrednog izjašnjavanja građana, Republika Hrvatska jedna od najnedemokratskijih zemalja u Europi.

Crikvenica
Crikvenica

Na konferenciji za medije, koju je ova aktivistička mreža organizirala pretproškog tjedna, rečeno je slijedeće: “Političke vlasti, bez obzira na opcije i programe koje zastupaju, nisu voljne provoditi demokratske procese od javne rasprave do samog refrenduma, u skladu s željama i potrebama državljana Republike Hrvatske, promijenama kojima se to stvarno pokazuje i dokazuje. Nepravovremenim i manjkavim izmjenama Zakona u referendumu uoči organiziranja referenduma o ulasku RH u EU, pokazuju se svi nedostaci ovog zakona, na štetu ovog osnovnog prava svakog građanima, već ga pretvara u instrument za ostvarivanje uskih političkih ciljeva vladajuće političke strukture. Tako je prvi referendum od nezavisnosti Hrvatske organiziran na brzinu, uz niz nereguliranih pitanja, posebice javnog financiranja informativnih i promidžbenih kampanja i uloge medija; nova vlast šute o zahtjevu udruga i sindikata za olakšavanjem pokretanja referenduma od strane građana (povećanje broja dana za prikupljanje potpisa s 15 na 30 i smanjenje postotka broja potpisa birača na 200 000 ili 5%), uz preciziranje pitanja o kojima se ne može odlučivati putem referenduma (ustavne vrijednosti). Naime hrvatska je regulativa ne samo u praksi neprovediva već je i među najrestriktivnijima u Europi.”

Split
Split

Inače, UZMAH (skraćenica od Udruge zajedno – mreža aktivista Hrvatske) je aktivistička mreža čiji je cilj povezivanje postojećih udruga građana te planiranje zajedničkih akcija, projekata, apela, otvorenih pisama i prosvjeda, na korist svih umreženih udruga i općeg dobra hrvatskog društva u cjelini. UZMAH je nastao u listopadu 2011, a trenutno broji 34 umrežene udruge građana. Kroz UZMAH je već pokrenuto nekoliko inicijativa i zajedničkih akcija, od kojih je najuspješnija bila akcija “Promatrač”, u kojoj su udruge UZMAHA prikupila čak 1400 volontera za nadgledanje referenduma o EU, bez ikakvih donacija državnih i europskih institucija. Ilustracije radi, udruga GONG kojoj donacije u tu svrhu dolaze s više strana, prikupila je samo 300-tinjak promatrača. Prema riječima aktivista ove sve brojnije i organiziranije mreže, aktivnosti oko poboljšanja referendumskih uvjeta se nastavljaju sve do trenutka njihovog usklađenja s demokratskom regulativom zemalja Zapadne i Srednje Europe.

 

Jadran Valčić / Lika-Online