Nikola Tesla: Genij čije tajne i dalje intrigiraju

0

Nikola Tesla, čija je genijalnost i danas obavijena velom tajni, rođen je 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu, današnjoj Hrvatskoj. Njegova smrt 1943. godine označila je početak jednog od najintrigantnijih poglavlja u povijesti moderne znanosti. Američki FBI, koji je 2016. godine objavio dotad strogo čuvane informacije, zaplijenio je neprocjenjivo vrijedne bilješke ovog znanstvenika, što je potvrdio i Zakon o slobodi informacija.

Američka vlada, shvaćajući značaj i potencijal Teslinih izuma, zaplijenila je puna dva kamiona njegovih stvari odmah nakon njegove smrti. Među njima su bili detalji o “zrakama smrti” – revolucionarnom oružju koje je Tesla navodno osmislio. Tajni dokumenti, koji su godinama bili zaključani daleko od očiju javnosti, sada su dostupni na web stranicama američkog FBI-a.

Zanimljivo je i otkriće da je Tesla umro 8. siječnja, a ne 7. siječnja 1943. kako se prethodno vjerovalo. Ovaj podatak možda izgleda trivijalno, ali je važan za povijesne zapise o životu i radu ovog velikana.

U dokumentima se također navodi zabrinutost američke vlade o pravnom osnovu za zadržavanje Tesline imovine. Unatoč tome, odlučili su da će materijale zadržati “barem dva dana”, što implicira mogućnost duže retencije, posebno ako bi se materijali mogli koristiti za obavještajne svrhe.

Tesla je bio naturalizirani građanin SAD-a, a njegova smrt otvorila je vrata FBI-u da planira uhićenje njegovog nećaka Save Kosanovića, diplomata i kasnijeg ministra unutarnjih poslova Kraljevine Jugoslavije. FBI je vjerovao da Kosanović namjerava doći do Teslinih bilješki, što je dodatno potaknulo strahove da bi informacije mogle dospjeti u ruke neprijatelja.

Među objavljenim materijalima je i pismo upućeno J. Edgaru Hooveru, prvom direktoru FBI-a, u kojem se naglašava važnost Teslinih radova o “zraku smrti” i njihovom potencijalnom značaju za buduća ratovanja. Preporučuje se stalni nadzor nad Teslom kako bi se spriječilo da njegove tajne padnu u ruke “stranih neprijatelja”.

Dokumenti otkrivaju i bizarne anegdote, uključujući pismo iz pedesetih koje govori o Teslinim izumima za “interplanetarnu komunikaciju” te tvrdnje da je Tesla zapravo bio posjetitelj s Venere, poslan na Zemlju kao beba 1856. godine.

Nikola Tesla ostaje jedna od najfascinantnijih figura u povijesti znanosti, čija se naslijeđa i tajne i dalje razotkrivaju, intrigirajući ljubitelje znanosti širom svijeta.

L.O.