`Ništa nas nije tako oduševilo kao podvodni svijet Plitvičkih jezera`

0
Foto: Damir Zurub

Proputovali su gotovo cijeli svijet, zaronili u mnoga jezera, mora i oceane, no najljepši doživljaj podvodnoga svijeta dvojica podvodnih fotografa Marjan Radović i Damir Zurub uz vođu ekspedicije Alana Kovačevića doživjela su u našem najpoznatijem Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Idejni začetnici ekspedicije članovi su Dinarida, društva za istraživanja i snimanja krških fenomena, koji su dobili dozvolu Ministarstva kulture kako bi mogli snimiti nevjerojatne fotografije ispod zaleđenih jezera.

Kako bi snimanje počelo, trebalo je probiti led, propješačiti tri kilometra s teškom opremom. Ronioci su ulazili dva puta po sat vremena kako bi snimili fotografije na dva susjedna jezera kod Galovačkoga buka i Malog Prštavca. Željeli su svima pokazati koje ljepote se skrivaju ispod zaleđene površine jezera.

– Bilo je iznimno hladno, oko jednog stupnja, ekstremni uvjeti za ovakvo snimanje. Čak mi je i regulator koji dozira zrak zamrznuo pod vodom, ali na sreću imao sam drugi pa nije bilo problema – kazao nam je Marjan Radović koji je u Plitvička jezera zaljubljen od malih nogu. Upoznati podvodne ljepote ovog nacionalnog parka želja je koja je napokon zadovoljena.

– Bilo je fenomenalno! Plavkasti odrazi pod debelim ledom, pogotovo ispod slapova, oduzimaju dah. Na nekim dijelovima vidljivost je fantastična, na drugima mutna, pomalo zastrašujuća. Bio sam po cijelome svijetu, od Crvenog i Karipskog mora, Atlantskog oceana, imam tisuću urona iza sebe, ali Plitvice su zasigurno bile vrhunac svega. Ovo je bio najljepši uron u mom životu – kazao je 36-godišnjak koji je posljednjih 15 godina veliki zaljubljenik u ronjenje i podvodnu fotografiju.
Planira fotografirati sva četiri godišnja doba na Plitvicama te napraviti veliku izložbu posvećenu tom nacionalnom parku. Želi da se Plitvice pogledaju iz druge perspektive kakvu običan posjetitelj ne može vidjeti.

Oduševljenje nije skrivao ni Marjanov kolega Damir Zurub (36) koji se s podvodnom fotografijom upoznao prije dvije godine.
– Zaroniti u nacionalni park koji je pod zaštitom UNESCO-a i to pod led, takve ljepote nisam doživio. Sve to izgleda nestvarno, ispod je mir, tišina, led i hladnoća, čujete samo sebe kako dišete – kazao je Damir istaknuvši da je jedino Jacques Cousteau zaronio ispod površine jezera, no oni su prvi koji su to učinili ispod zaleđenih jezera.

A. Kovačević najavio je izložbu fotografija na Skupu speleologa sredinom studenoga.
– Uhvatili smo posljednji trenutak prije južine, Plitvice u čvrstom zagrljaju snijega i leda. Fotografije su božanstvene.

Videozapis podvodnoga svijeta Plitvičkih jezera pogledajte ovdje.

Marjan Radović i Damir Zurub, dvojica 36-godišnjaka, postali su dobri prijatelji prije godinu dana. Upoznali su se na ekološkoj akciji kada se u Zagrebu čistilo maksimirsko jezero. Radović je idejni začetnik projekta “Plavi svijet” u sklopu kojega održava podvodne izložbe podvodnih fotografija. Sljedeću sprema u svibnju na potopljenom brodu. Zurub fotografira na National Geographic i državni je prvak u podvodnoj fotografiji.

Iva Vidović/VLM