Novo veliko otkriće u moru ispred Caske

0

Tijekom svibnja 2012., u okviru međunarodnog interdisciplinarnog istraživačkog projekta Cissa Antiqua, nastavilo se istraživanje podmorja i priobalja uvale Caske s ciljem rekonstrukcije njezinog prirodnog i kulturnog krajolika u doba antike.
Ovogodišnja kampanja okrunjena je otkrićem koje je oduševilo istraživače i još jednom potvrdilo kako muljevito dno uvale krije nebrojena iznenađenja.

Pred današnjim su naseljem, nedaleko obale i na dubini od svega nekoliko metara, otkriveni ostatci velikog antičkog broda čije se istraživanje s nestrpljenjem očekuje tijekom narednih istraživačkih kampanja. Nekoliko rebara i dijelovi oplate uočeni su pred sam kraj ovogodišnjeg istraživanja, pa su za sada samo ucrtani u generalni plan nalazišta i zaštićeni na morskome dnu.

Intenzivan život u doba antike na području Caske dokumentiran je moćnim ostatcima građevina i nizom pokretnih arheoloških nalaza koji su stoljećima razbuktavali maštu lokalnih stanovnika i privlačili pozornost putnika namjernika.

Iako često spominjani u literaturi, oni su tek tijekom posljednjeg desetljeća postali predmetom sustavnih arheoloških istraživanja koja iz godine u godinu mijenjaju i obogaćuju dosadašnje spoznaje o dinamičnoj prošlosti otoka.

Inače, arheološka istraživanja u priobalju i plitkome moru uvale započela su 2005. godine, a prvo je iznenađenje bilo odlično očuvano drveno brodsko sidro iz rimskoga doba.

Više o istraživanjima u Caski pročitajte pod linkom kulturna i arheološka baština.

IRR/Fotografije: Sebastijan Govorčin, Philippe Groscaux