Obilazak novoizgrađene zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga RH u Gospiću

0

U Gospiću je jučer upriličen
obilazak povodom svečanog otvorenja zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske, investicije vrijedne četiri milijuna eura gdje će se trajno, na jednom mjestu, zaštititi vrijedna arhivska građa.

Radovi na zgradi koja je izgrađena prema svim standardima čuvanja arhivske građe započeli su u travnju 2022. godine, a ovom će se investicijom zaštititi vrijedna arhivska građa te će se, što se tiče papira i prostora, rasteretiti svi sudovi u Republici Hrvatskoj. Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa i uprave, izgradnja se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj je da se digitaliziraju sve ručno pisane zemljišne knjige.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sa suradnicima, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, upravitelj zatvora u Gospiću Petar Rukavina sa suradnicima i ostali nazočni.

„Na jednom mjestu bit će pohranjeni svi zemljišnoknjižni dokumenti i kada će bilo tko iz bilo kojeg drugog kraja Hrvatske trebati određeni podatak, uputit će zahtjev ovdje u Gospić, gdje će se dokumenti skenirati i dati zainteresiranim strankama. Ovime rasterećujemo sve sudove, a što će u konačnici biti u korist svih građana Hrvatske”, objasnio je premijer.

U pismohrani će se, osim glavnih knjiga i knjiga položenih ugovora, čuvati i zbirke isprava koje će biti dostupne elektroničkim putem, a kako je rečeno, zgrada Pismohrane velika je 2.300 četvornih metara te u nju stane 17 kilometara spisa, odnosno 42 milijuna stranica.

L.O.