Obilježavanje Dana planeta zemlje

0

Dan planeta Zemlje obilježen je na svim kontinentima brojnim događajima posvećenima očuvanju i zaštiti okoliša, a ove je godine posebice u fokusu obnova šuma, njihova zaštita i smanjenje onečišćenja. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u sedamdesete godine prošlog stoljeća kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša. U Hrvatskoj se taj dan organizirano obilježava od 1990. godine.
Kao i prijašnjih godina, obilježavanju Dana planeta Zemlje su se zajedno sa svojim učiteljima pridružili i učenici OŠ Luke Perkovića iz Brinja, ali i područnih škola koji su posvuda skupljali otpatke i trudili se uljepšati okoliš oko nas. U Područnoj školi Križpolje tako su već jučer krenuli sa aktivnostima povodom Dana Planeta Zemlje, okoliš škole su čistili učenici od 1. do 4. razreda uz pratnju učiteljica Ljiljane i Nikoline, a u pomoć djeci su priskočili Vlatko Jambrović iz TZ Brinje i župnik župe Križpolje vlč. Šime Božić.
Danas smo okom kamere uhvatili peti razred Matične škole u Brinju kako skuplja otpatke po brinjskom trgu. Uz veseli smijeh, igru i dobro raspoloženje, petaši su uživali u lijepom sunčanom danu sa učiteljicom Ines koja ih poučavala kako biti odgovoran prema prirodi oko nas i kako odlagati otpad u na za to predviđena mjesta.
D.P./A.M.