Očekuje nas sunčano, ali nestabilno vrijeme

0

Jačih pljuskova, pa i nevremena, bit će danas, a zatim će slijediti nekoliko zamjetno stabilnijih dana i dojam vremena bit će pravi ljetni jer će prema vikendu sve češće biti vruće, javlja HRT.

Naime, danas će po visini stići još malo vlažniji zrak, a prizemno će na vrijeme utjecati polje srednjeg ili malo sniženog tlaka, što će dodatno pogodovati dnevnom razvoju oblaka.

Na istoku barem djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Malo kiše može pasti već prijepodne, no pljuskovi praćeni grmljavinom bit će česti, lokalno i izraženiji u poslijepodnevnim satima. Vjetar će biti uglavnom slab i većinom jugoistočni. Temperatura zraka uz pljuskove će se nakratko i znatno sniziti.

U središnjoj Hrvatskoj – nakon većinom sunčanog prijepodneva, poslijepodne oblačnije uz mjestimičnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Iako će veći dio dana vjetar biti slab, uz pljuskove može nakratko biti i jakih i olujnih udara, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče.

U Gorskom kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre također će uz jak dnevni razvoj oblaka biti lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih. Na sjevernom će Jadranu prevladavati suho i sunčano vrijeme. Zapuhat će slabo i umjereno, na otvorenom moru i umjereno jako jugo s kojim će more biti malo i umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14 stupnjeva u gorju i u unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima između 15 i 18. Najviša dnevna od 23 do 28.

Na srednjem Jadranu, posebice južnije od Splita, jutro će početi uz dosta oblaka, ponegdje i malo kiše, iako će ona biti vjerojatnija u unutrašnjosti. Zatim će oblaka duž obale, a poslijepodne i u unutrašnjosti, biti sve manje.

Na južnom Jadranu također prijepodne oblačnije uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak. Prema večeri prevladavat će suho vrijeme i bit će sunčanije. Puhat će slabo i umjereno jugo uz koje će najviša dnevna temperatura biti od 23 do 26 stupnjeva.

U nastavku tjedna na Jadranu obilje sunčana vremena, od petka sve češće i sasvim vedro. U četvrtak će još biti umjerenog juga, a poneki će pljusak biti moguć uglavnom na širem riječkom području i u unutrašnjosti Istre. Bit će sve toplije, za vikend nerijetko i uz popodnevnu temperaturu od 30-ak stupnjeva.

U unutrašnjosti također sve stabilnije, sunčanije i toplije. Uz više oblaka malo kiše ili pokoji pljusak može se očekivati u četvrtak ujutro na istoku, a zatim tek potkraj subote uz granicu sa Slovenijom. Četvrtak će biti vjetrovit, jugozapadnjak će u gorju i u središnjoj Hrvatskoj biti povremeno i jak. Temperatura će biti sve češće prava ljetna, oko 30. Ugodan vam nastavak večeri.

L.O./HRT